Advent u Šibeniku prava je čarolija: ‘Umirovljenici najviše vole obične fritule sa šećerom’
Šibenska Adventura jedan je od najljepših božićnih sajmova u Hrvatskoj. Uz bajkovit ambijent u parku nadomak gradske jezgre, posjetiteljima nudi bogat program i gastronomsku ponudu. Među stalnim gostima su i umirovljenici koji najradije biraju obične fritule sa šećerom za četiri eura. Čekaju, kažu, da im sjedne 80 eura božićnice da dođu po koji paket za doma. Probati se mogu i fritule od bakalara, kao i Dubai fritule, uz ostale specijalitete.
Advent u Šibeniku prava je čarolija. Bajkovite ‘slane i slatke’ kućice protežu se kroz perivoj nadomak stare gradske jezgre. Šetnja kroz magično ukrašeni park vodi do Poljane s velikim klizalištem. Tamo će se od 16. do 24. prosinca održavati božićni sajam s brojnim rukotvorinama i domaćim proizvodima. Na dnu parka pozornica je već ugostila neke poznate glazbenike, poput Gibonnija, a stižu još i Elemental, Grše, Novi Fosili i ostali. Ljepota šibenske Adventure leži u parku koji zelenilom i kupama poziva i slučajne prolaznike i turiste.
Po Dubai fritule u Veselu kućicu stižu i umirovljenici
Kućica je svega desetak, a svaka nudi nešto drugačije. Uz kuhano vino za tri i pol eura, fritule koštaju od četiri do sedam eura. Najmanju cijenu platit ćete za one domaće koje se prave po recepturi staroj sto godina. Popularne ‘Dubai’ fritule mogu se naći jedino u Veseloj kućici već za šest eura. Poduzetnici su nedavno poručili da cijene na adventu ne treba prilagođavati umirovljenicima, a zašto mislimo da je to potpuno pogrešno, možete pročitati u našoj kolumni ovdje.
– Umirovljenici najčešće uzimaju velike fritule za pet eura, samo sa šećerom. To bude krcato, a mi uvijek dodamo još koju ekstra. Bake nam kažu da nema šanse da ih peku, jer ih se stvarno puno dobije. Sada su počeli dolaziti po Dubai, jer žele probati. Jedan stariji par nam je rekao da radije dođu tu, nego u pekaru. Već su najavili kada im stigne 80 eura od Vlade, da dolaze po tri paketa fritula. Čaša je četiri eura, a velike fritule u plitici s dodacima su pet eura. Ekstra dodaci se naplaćuju jedan euro. Dubai fritule su šest eura, a velike sedam. Ljudi su potpuno poludjeli za njima. Ne žali se nitko na cijenu, jer najčešće podijele porciju. Na Adventuri smo već osmu godinu, svi već znaju za našu Veselu kućicu, kaže nam Antonia Lelas Jadrijević ispred obrta Žana.
Belinda peče fritule po starinskoj recepturi za četiri eura
Starije generacije najviše uživaju upravo u fritulama. Njima je posebno posvećen 17. prosinca, kada će se održati tradicionalna Fritulada, natjecanje u pripremi fritula. Po svoju porciju došla je i umirovljenica Anka.
– Ja vam radim dodatno uz mirovinu pa si zato mogu i priuštiti doći po fritule. Želim raditi, ne treba mi karijera više, ali želim biti aktivna, a i dodatno zaraditi. I jedno i drugo, rekla nam je Anka koja za cijenu kaže da je tako-tako, a fritule je u škartocu ponijela dalje sa sobom.
Osječanka Belinda Radić u drugoj kućici s fritulama za četiri eura peče po domaćoj recepturi staroj stotinu godina, vlasnice Tonke Cindrić Šprljan. Većina starijih kupuje fritule s dodatkom krupnog šećera, kaže nam. Kao tekstilna dizajnerica povremeno radi od kuće, a iduće godine sprema se i sama u starosnu mirovinu s prvim uvjetima za žene.
Brioš krafne, ali i slane delicije vrhunskog šefa kuhinje
Na Adventuri probati možete i prave brioš krafne iz radionice Love, a peče ih Katarina Jukić po engleskoj recepturi. Prva joj je godina u Šibeniku, ali kupci već prepoznaju njezin proizvod. Malo su šokirani cijenom koja se kreće od tri i pol do pet eura. U skladu s trendovima, priprema i recepturu za Dubai krafnu, ali osim čokolade i kreme od pistacije stavit će i kadaif, hrskave rezance za slastice, koje će sama pripremati.
Niže u parku kuhaju se delicije kulinarskog šefa Dina Bebića, poput trgane pašticade, arancina od skradinskog rižota i fritula od bakalara. Porcije se prodaju po pristupačnim cijenama od oko devet eura, s obzirom na to da bi u restoranu ta jela koštala i dvostruko više.
– Najveći je interes bio upravo za naše slane fritule od bakalara, ali s menija se sve podjednako kupuje. Prvi dan bio je dosta buran, a sada smo se već uhodali. Ide dobro i buncek u pecivu, ali i pašticada, kao i arancini, priča nam radnik Dorijan.
Hrana, program i sam ambijent božićnog sajma u Šibeniku pogodni su za sve generacije, od djece do umirovljenika. Ova božićna magija uz more trajat će sve do 4. siječnja, a kućice su otvorene svakog dana već od 10 sati. Kako izgledaju šibenski Perivoj i Poljana za vrijeme Adventure pogledajte u našem videu: