Zobene pahuljice su jednostavna hrana koja ne zahtjeva previše truda za slaganje doručka, a može se jesti u više različitih kombinacija. Dok je neki jedu samo prelivenu vodom ili mlijekom uz određene dodatke, drugi više vole jesti zobene pahuljice koje odstoje preko noći ili one koje su zapečene.
Zob se ranije koristila za proizvodnju kruha, a koristi se i kao hrana životinjama, u prvom redu za konje i rasplodne bikove. Danas se zobene pahuljice mogu jesti na nekoliko načina. Mogu se jesti za doručak, međuobrok ili za večeru, a kako bi se napravile je potrebno samo nekoliko sastojaka.
Što je uopće zob?
Zob je sitna žitarica koja sadrži ugljikohidrate i proteine, a dobar je izvor kalcija, cinka, magnezija, vitamina, minerala i vlakana te doprinosi zdravlju zubi, srca i kosti. Sadrži beta glukan koji je dobar za probavu.
Kako se može jesti zob?
Zob se u trgovinama nalazi u obliku zobenih pahuljica ili zobene kaše, a od pahuljica se može raditi i brašno koje se koristi kod izrade raznih slastica. Osim toga, zobene pahuljice se mogu jesti i hladne, odstajale preko noću u hladnjaku, a mogu se i peći u kombinaciji s drugim sastojcima pa se dobije nešto nalik kolaču. Najčešće se jedu za doručak, ali mogu biti i odličan međuobrok.
Recepti zobene pahuljice
Palačinke od zobenih pahuljica i banane
Za ovaj recept će vam biti potrebno 30 grama zobenih pahuljica, jedna zrela banana, jedno jaje, a možete dodati i pola žličice praška za pecivo i malo mljevenog cimeta ili naribane čokolade. Sve pomiješate u posudi i potom polagano stavljate na ugrijano ulje. Dobit ćete više malih palačinki.
Prekonoćne zobene pahuljice
Zobene pahuljice se mogu napraviti dan ranije, stajati preko noći u hladnjaku, a onda se jesti tek ujutro. Prvo odredite količinu zobenih koje želite te ih kratko prokuhajte u mlijeku. Možete dodati i malo kakaa, cimeta ili chia sjemenke. Kada se smjesa malo stisne stavite je u posudi te preko nje stavite grčki jogurt pomiješan s medom ili bilo koji voćni jogurt. Na vrh možete naribati čokoladu, a možete i otopiti čokoladu te preliti preko. Kada se malo ohladi, stavite sve u hladnjak preko noći. Ujutro će se prelivena čokolada stvrdnuti, a cijeli smjesa će se dodatno zgusnuti.
Zapečene zobene pahuljice
Za ovo jelo vam je potrebna šalica zobenih pahuljica, žlica chia sjemenki, šalica mlijeka, malo soli, žličica cimeta i po želji orašasti plodovi. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva te pomiješajte sve sastojke i stavite ih u vatrostalnu posudu. Na vrh možete dodati čokolade, dok u samu smjesu možete staviti i namaz od lješnjaka ili smrznuto voće. Sastojke birate po vlastitim preferencijama, a ove zobene pahuljice će na kraju izgledati kao kolač.
Studije pokazuju da zobene mekinje, vanjski sloj zrna bogat vlaknima, može pomoći ublažavanju opstipacije kod starijih ljudi, a više o tome možete vidjeti ovdje.
Možda je vrijeme da promijenite doručak i krenete jesti ovu jeftinu namirnicu u kombinaciji koja vam se najviše sviđa.