Znate li kako pravilno kuhati tjesteninu? Donosimo nekoliko trikova da vam ovo jelo uvijek ispadne savršeno

Ana Kanazir
1. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Iako se kuhanje tjestenine čini kao vrlo jednostavan posao, postoji mnogo stvari koje mogu poći po krivu. Od toga da dobijete sirovu ili prekuhanu tjesteninu do toga da ste za određeno jelo odabrali krivu vrstu tjestenine.

tjestenina

tjestenina | foto: pixabay, JESHOOTS-com

Jeste li znali kako kod kuhanja tjestenine treba obratiti pažnju na niz sitnica koje će na kraju bitno utjecati na gotovo jelo? Stvar je u detaljima koji čine veliku razliku. Donosimo pet jednostavnih načina kako da kuhanje tjestenine prođe bez problema.

[BAKINA KUHINJA] Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem

Kako pravilno kuhati tjesteninu?

Nemojte se slijepo držati uputstva na pakiranju

Svako pakiranje tjestenine ima jasno izraženo preporučeno vrijeme kuhanja. Ipak, ovdje se ne uzima u obzir jačina svačijeg štednjaka, količina zakuhale vode, kao ni vrijeme koje je potrebno da voda zakuha. Najbolje bi bilo da nakon što pročitate na pakiranju koje je vrijeme kuhanja vaše tjestenine, probate žlicom tjesteninu i sami procijenite je li kuhana. Glavno je da tijesto bude dovoljno tvrdo, ali da nije sirovo. Ako nakon kuhanja tjesteninu stavljate još i u pećnicu, vodite računa da će se tjestenina dodatno kuhati dok je u pećnici pa ju je u ovom slučaju bolje kraće kuhati.

Dobro posolite vodu za tjesteninu

Sol se u vodu s tjesteninom stavlja onda kada voda počne ključati i preporuka je staviti malo više soli jer će ovako i onako većina soli nestati kada ćete ocijediti tjesteninu.

Ne ostavljajte gotovu tjesteninu u vodi

Jednom kada je tjestenina gotova, odmah je procijedite. Ako je ostavite u vrućoj vodi, ona se samo može raskuhati i postati gnjecava.

Ostavite malo vode u kojoj se kuhala tjestenina

Ovo je jedna od češćih grešaka. Naime, uvijek ostavite malo ove vode kako biste je dodali u bilo koji umak koji servirate uz tjesteninu. Ovako će umak biti kremastiji i sjajniji, a škrob iz vode će dodatno spojiti umak i tjesteninu. Nakon što ocijedite tjesteninu, nemojte je ispirati hladnom vodom jer ćete tada isprati sav koristan škrob.

[BAKINA KUHINJA] Mažuran tjestenina - recept za sve one kojima uvijek ostane pečenog mesa

Ne stavljajte ulje u tjesteninu

Iako mnogi kod kuhanja tjestenine stavljaju i ulje kako se tjestenina ne bi slijepila, ovo je velika pogreška. Ulje će obložiti tjesteninu i umak se neće pravilno rasporediti po tjestenini, a ovime samo radite više štete nego koristi.

Copy link
Powered by Social Snap