Znate li gdje se u kuhinji nalazi najviše bakterija? Ne, nije kanta za smeće…
Kod svakodnevne pripreme hrane koristimo iste stvari, po potrebi dasku za rezanje, nož, slavinu, ali i posudice u kojima držimo začine. Upravo je jedno istraživanje pokazalo kako su ove posudice leglo bakterija, što i ima smisla kada malo bolje razmislite.
Koliko ste samo puta rezali sirovu piletinu, a onda odmah nakon rukama uzeli soljenku? Sličnih primjera je stvarno mnogo, a još je gore što ljudi ove posudice rijetko detaljno čiste pa sve bakterije ostaju na njima.
Istraživanje je objavljeno u Journal of Food Protection, a autori istraživanja su zaključili da se kod pripreme hrane mikroorganizmi, tako i bakterije, vrlo lako prenose s hrane na posude za začine. Promatrali su ponašanje 371 odrasle osobe za vrijeme spremanja burgera.
Svi su radili istu hranu, u kuhinjama različitih veličina. Sudionici nisu znali da ih se promatra dok kuhaju, a nakon kuhanja su istraživači uzeli uzorke s raznih površina. Ispostavilo se kako je čak 48 posto uzoraka uzetih s posuda za začine kontaminirano bakterijama. Na drugom mjestu su daske za rezanje, a na trećem kante za smeće.
– Osim na obraćanje pažnje na površine kao što su daske za rezanje, kante za smeće i vrata hladnjaka, potrebno je pripaziti i na posude u kojima se nalaze začini i njih detaljno očistiti. Naše istraživanje pokazuje da sve posude sa začinima koje koristite kod pripreme jela mogu biti kontaminirane bakterijama, zaključili su istraživači i dodali kako nisu očekivali ovakve rezultate jer do sada nisu ispitivali posude za začine.
Ako ne znate kako očistiti drvene predmete u kuhinji, među kojima je i daska za rezanje, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta.