Znanstvenici otkrili da već jedan sastojak može spriječiti teške oblike Covida
Prehrana je moćni lijek u prevenciji raznih bolesti. Još uvijek dokraja nepoznati Covid-19 znanstvenici istražuju i u tom smislu, kako bi ustanovili koje nam namirnice mogu pomoći u borbi s koronavirusom. Vitaminu D i beta-glukanima sada se pridružio još jedan važan i vrlo dostupan sastojak iz prehrane koji trebamo konzumirati u pandemiji kako bismo uvelike spriječili teže oblike bolesti, komplikacije i smrt.
Prehrana obogaćena vlaknima, vitaminima, mineralima te ostalim esencijalnim sastojcima ojačat će naš imunološki sustav i spriječiti razvoj upalnih procesa u tijelu. Posebno je to važno i u borbi protiv koronavirusa. Znanstvenici su već ustanovili da vitaminom D i beta-glukanima (vlaknima u mekinjama žitaricama poput zobi, ječma, raži i pšenice) možemo spriječiti razvoj težih oblika bolesti, komplikacija i smrti uzrokovanih Covidom-19. A sada im se pridružio još jedan vrlo važan sastojak iz prehrane.
Skupina znanstvenika istražila je protuupalna svojstva omega-3 masnih kiselina kod oboljelih te objavila rezultate prema kojima one mogu smanjiti rizik od smrti čak četiri puta, ali jednako toliko i povećati ukoliko nam nedostaju.
Zaustavlja upalne procese
Istraživanje temeljeno na praćenju stotinu hospitaliziranih pacijenata oboljelih od Covida-19, pri čemu se kod njih u obzir uzimala razina omega-3 masnih kiselina, objavljeno je u znanstvenom časopisu PLEFA. Šestero znanstvenika analiziralo je medicinsku dokumentaciju koju su uspoređivali s uzorcima krvi kod 100 ljudi koji su već ranije bili na liječenju od Covida u Medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu.
Pritom su došli su do zaključka da su se povišene razine omega-3 masnih kiselina kod oboljelih podudarale i s bitno nižom smrtnosti i s bitno rjeđe najtežim razvojem covida-19.
“Dugi lanci omega 3 masnih kiselina koji se nalaze u ribljem ulju imaju mnoštvo uloga u biološkim aktivnostima, uključujući izravno i neizravno moduliranje upalnog odgovora i oslobađanja citokina” – navode u istraživanju.
Naime, viši unosi i razine omega 3 povezani su nižim razinama upalnih citokina u cirkulaciji, a intervencija s ribljim uljem njihove razine još snižava.
Rizik od smrti četiri puta niži
Rezultate istraživanja objavio je i biotehnološki laboratorij iz Münchena čiji su stručnjaci surađivali na tom projektu.
“Od 25 pacijenata s najvišim vrijednostima omega 3 masnih kiselina, preminuo je jedan pacijent, dok je od preostalih 75 pacijenata, s nižim vrijednostima, preminulo 13 pacijenata” – naveli su.
Nakraju zaključuju da je relativni rizik od smrti od covida-19 s indeksom omega 3 masnih kiselina manjim od 5,7 bio četiri puta viši nego kod indeksa omega 3 masnih kiselina višim od 5,7.
Najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina je plava riba, ali i sjemenke poput chie i lana te orašasti plodovi kao što su orasi i bademi.