Zdrav način života, prehrana i prirodna terapija liječe reumatske bolesti
Reumatske bolesti nalaze se na prvom mjestu po učestalosti među stanovništvom. Uglavnom su zahvaćeni svi zglobovi, pokretni ili nepokretni, vezivno mišićno tkivo, pa i koža. Kao kronična bolest izuzetno je česta kod starijih ljudi – nakon šezdesete godine čak 81% ljudi oboljet će od neke od reumatskih bolesti. Iako hladnoća i vlaga nisu uzrok reumatskim tegobama, tijekom takvih dana znatno se pogoršavaju teškoće oboljelih
Simptomi reumatskih bolesti su vrlo karakteristični i izrazito neugodni: javlja se bol, otežana je pokretljivost, a od vidljivih promjena koje su rjeđe javljaju se otok i crvenilo ili modra boja kože, uz bolnu osjetljivost na dodir i pokret. Ponekad se javlja bol u leđima, koja se može širiti duž noge. Nekada se bol osjeća samo kod pokreta ili kada se mijenja vrijeme. Naime, vremenske promjene sa promjenom atmosferskog pritiska, vlažnosti zraka i promjena temperature utječu na receptore za bol. Zbog toga dolazi do pogoršanja reumatskih stanja, a naročito bolnih simptoma. Stoga se reumatski bolovi najviše javljaju u hladnim mjesecima, u jesen i zimi. Reumatska oboljenja mogu biti toliko teška da izazovu deformiranje zgloba ili kosti te da pacijent postane gotovo nepokretan.
Vrste bolesti
Reumatska oboljenja možemo podjeliti na:
* Upalne reumatske bolesti: reumatske groznica, reumatski artritis, psorijatični artritis, ankilozantni spondiloartritis, lupus eritematosus, skleroderma i dr. Upalni reumatizam može biti izazvan infekcijom i ozljedama no najčešći uzrok jest autoimuna reakcija na vezivno tkivo u zglobovima ili drugim organima.
* Degenerativne reumatske bolesti: kondroza, osteoartritis (artroza), osteokondroza, spondilitis i spondiloartritis i dr. Degenerativni reumatizam posljedica je staračkih promjena i “dotrajalosti” zglobova – nedostatak glukozamina i kondroitina u staračkoj dobi. Narodni naziv za to jest “okoštavanje”.
* Vanzglobni reumatizam: razna bolna stanja – postoperativna bolna stanja nakon manjih ortopedskih, stomatoloških i drugih manjih kirurških zahvata, mišićni reumatizam, bolno rame, posttraumatska stanja (prijelomi, uganuća, iščašenja), primarna dismenoreja, bolna stanja kičme, fibromijalgija, burzitis i dr. Najvažnija posljedica mišićno-koštanih bolesti je gubitak funkcije i s tim povezano smanjena mogućnost obavljanja aktivnosti svakodnevnog života. Gubitak funkcije najčešće upućuje na neurološki uzrok tegoba ili na rupturu tetive.
Kako se liječe?
U osnovi pravilnog pristupa liječenju je prije svega zdrav način života, ishrana i prirodna terapija čajevima i preparatima na bazi svježega ljekovitog bilja. Ovakav pristup je kompleksan i daje odlične rezultate. Kod bolnih stanja neophodno je, prije svega, mirovanje, a potom vježbe i masaža, dok alternativna medicina preporuča akupunkturu. Kada se radi o početnim oblicima reume, postoji nekoliko korisnih savjeta kada pacijent može i sam sebi dosta pomoći. Ukoliko je u pitanju kronični bolesnik, liječenje se uvijek mora voditi uz stalan nadzor liječnika.
SAVJETI
- Smanjiti opterećenje bolesnog zgloba, ne nositi teret u ruci u kojoj se javlja bol, a ukoliko je bol u kičmi, nikako ne nositi teret i saginjati se pažljivo.
- Utopljavati zglobove, oblačiti se toplo i staviti vuneni zavoj oko bolesnog zgloba.
- Korisna je i lakša masaža okolnih mišića te blago razgibavanje zgloba. Preporučuju se kupke u mlakoj vodi i trljanje kože oko oboljelog mjesta ručnikom.
- Reducirati tjelesnu težini na normalu.
- Izbjegavati meso, masne sireve i salame. Jesti povrće, a naročito kupus i mahunarke.
ČAJEVI
- Kukuruzna svila: samo je poparimo i uopće ne zaslađujemo; pomaže izlučivanju mokraće.
- Zobena slama ili zrnje: 10 dag zobi poparimo litrom kipuće vode, pričekamo nekoliko minuta te pijemo dva puta na dan. Zrnje koje ostane stavimo u vrećicu te upotrebljavamo kao oblog.
- Poljska preslica: dodamo joj pelin ili biljku sličnih odlika, jer sama je prejaka.
- Kore od jabuke: 5 žlica osušenih kora neprskanih jabuka poparimo litrom kipuće vode. Pustimo da odstoji deset minuta. Pijemo četiri šalice čaja na dan.
- Kadulja: 2 žlice biljke poparimo s pola litre kipuće vode. Pustimo da odstoji deset minuta, procijedimo te pijemo tri šalice čaja na dan.
- Pelin: 2 šalice čaja na dan.
- Čičak: 6 žlica osušenih izrezanih korijena kuhamo pet minuta u litri vode. Pustimo da odstoji deset minuta, procijedimo te pijemo tijekom dana. Svaku šalicu zasladimo žličicom meda.
- Crni ribiz: 3 žlice svježih listova ili listova i cvjetova poparimo litrom kipuće vode. Ostavimo da stoji 5 minuta. Pijemo po 3 šalice čaja na dan: prvu ujutro natašte, a zadnju navečer prije spavanja, uvijek na gutljaje. Učinak je veći ako dodamo i po žlicu jasenovih listova te listova crnoga ribiza.
- Kruška: 5 žlica mladih listova poparimo litrom kipuće vode, pustimo da odstoji 10 minuta i tijekom dana pijemo na gutljaje.
- Jasen: 5 žlica sjemena kuhamo 5 minuta u litri vode. Pijemo po 4 šalice čaja na dan.
- Peršin: žlicu sjemena kuhamo 5 minuta u pola litre vode. Pijemo po jednu šalicu čaja prije ručka i večere.
- Celer: 2 žlice sjemena poparimo s pola litre kipuće vode, pustimo da odstoji 10 minuta, procijedimo te 3 puta na dan, za vrijeme obroka, pijemo čaj zaslađen medom.
- Crvotočina, maslačak (listovi, korijeni), ružmarin, bazga, brezini listovi, čestoslavica (protiv bolova), kopriva (djeluje diuretično), orahovi listovi, rusomača, turica, čičak, stolisnik, pljuskavica, kičica, jagorčevina (cvjetovi).
KUPELJI
- S borovičinim grančicama: kuhaju se polagano, duže vrijeme.
- S hrastovom korom: treba je kuhati deset minuta, a potom pustiti da odstoji 15 minuta.
- Sa smrekinim grančicama: trebaju kuhati 5-15 minuta.
- Sa solju: u 10-15 litara vode stavimo do kilogram soli. Kupelj treba biti topla.
- S angelikom: šaku korijena, sjemena ili listova kuhamo 10 minuta u litri vode. Radimo je jednom dnevno, najviše 3 minute.
- S brezom (za ruke i noge): 5 šaka narezane kore kuhamo pet minuta u 3 litre vode; pustimo da odstoji pola sata.
- S oparkom mekinja (kod akutnog reumatizma): 1 kg mekinja poparimo s 5 litara kipuće vode i ostavimo da stoji 15 minuta. Procijedimo te oparak ulijemo u vodu za kupku. Kupka treba trajati 10-15 minuta. Nakon nje se odmarati barem pola sata.
- S oparkom ružmarina (za ruke i noge): 3 žlice grančica stavimo u litru kipuće vode; pustimo da odstoji 10 minuta.
TRLJANJA BOLNIH DIJELOVA TIJELA
- Borovica ili kleka: tinktura.
- Čestoslavica: tinkturu, koju upotrebljavamo za trljanje, i pijemo 3 puta na dan po 15 kapi.
- Rosopas: više puta dnevno.
- Laneno ulje, mažuranovo ulje, ružmarinovo ulje i ulje češnjaka.
OBLOZI
* S tinkturom od arnike.
* S brezinim listovima ili bujadi: stavimo ih u jastuk na kojem ležimo, a dodamo i nekoliko divljih kestena.
* S divljim kestenom: razrežemo ga, osušimo i sameljemo. Potom ga namočimo te stavimo na bolno mjesto. Ili: plodove stavimo u vrećicu koju stavljamo na bolna mjesta.
* S gavezom: listove poparimo i u kašastu ih obliku stavljamo na bolno mjesto. Listove možemo i samljeti u prašak koji razmočen stavljamo kao topli oblog.
* S naribanim hrenom ili povrtnicom (crnom rotkvom): kašast oblog od rotkvine kore stavimo na koljena ili na rame i zapešća.
* S kuhanim ili sirovim kupusom: najprije ga, preko noći, držimo zagrijana na bolnome mjestu, koje ujutro masiramo maslinovim uljem. Istodobno pijemo čajeve za bubrege: borovica, grahove mahune, kukuruzna svila, podbjel, zobena slama, pelin, rusomača, poljska preslica, maslačak, šipak, mirisna ljubica, zlatnica, kadulja. Ili pak: ptičji dvornik, mrtva kopriva, kičica.
* Sa svježim sirom: na čistu krpu rasporediti hladni svježi sir debljine jednog prsta i staviti kao oblog na oboljeli zglob. Oko obloga omotati ručnik i držati tako dok se sir ne osuši.
* Sa glinom: zglobove dobro namazati nevenovom mašću, a zatim napraviti gustu kašu od svježe, hladne gline i staviti kao oblog debljine 3 cm. Oblog držati 12 sati.
PRIPRAVCI S ULJEM
- Češnjak: 3 očišćena i stučena češnja namačemo 5 tjedana u pola litre maslinova ulja.
- Divizma: 5 žlica osušenih cvjetova namačemo 14 dana u 1/2 litre maslinova ili bademovog ulja.
SOKOVI
- Crni ribiz: Za pripremu je soka potrebno 0,4 kg bobica i četiri lijepa lista. Pijemo u 3 navrata po jednu čašu.
- Kupus: sok pijemo 2 tjedna, svaki dan po jednu čašu.
- Celer: sok pijemo osobito kod napadaja.
TINKTURE
- Divlji kesten: 3 žlice oljuštenih i izrezanih plodova namačemo bar 2 mjeseca u litri rakije.
- Rosopas: pregršt dobro isjeckana zelenoga dijela biljke i korijena namačemo 8 dana u pola litre rakije. Uzimamo 3-10 kapi na dan.
Krumpirov sok, mravlja kiselina i lišće kupusa
Navodimo izvrsne ljekovite pripravke i savjete domaćih i inozemnih travara i narodnih liječnika:
Terapiju trebate započeti ujutro natašte s pola čaše krumpirova soka koji po želji razrijedite toplom vodom. Jutarnji, podnevni i večernji obroci moraju biti spremljeni od prirodne hrane. Sat vremena prije ručka pojedite 2-3 bobice kleke ili borovice (Juniperus communis), dobro ih sažvačite sa slinom i pojedite. Poslije ručka pojedite 2-4 zrna slačice (gorušice). Žeđ utažujete kuhanom krumpirovom vodom. Na oboljele zglobove stavljajte obloge: prvi dan zgnječeno lišće kupusa, drugi dan glinu, a treći dan svježi kravlji sir. Za hrabrije savjetuje se i tretman mravljom kiselinom – bolesnu ruku ili nogu staviti u mravinjak i kad je mravi dobro izgrizu, odstraniti ih četkom ili metlicom. To smijete ponavljajti svakih 14 dana. Mravlja kiselina utječe povoljno na bolna mjesta. Radi se o jednostavnoj i nadasve prirodnoj injekciji mravlje kiseline. Mnogi travari ističu kako se promjenom prehrane tj. konzumiranjem isključivo prirodne hrane postiže uspjeh čak i onda kada je klasična medicina digla ruke. Kukuruzna i prosena kaša pogodne su za obloge protiv reumatičnih bolova i bolova u zglobovima, jer dugo ostaju vrući i njima se postiže željena prehrana tkiva krvlju. Pripremaju se obično bez dodataka. Oblozi moraju biti toliko vrući da se može podnijeti.
OSTALO
* Divlji kesten: samljeti divlji kesten zajedno sa smeđom korom oko kestena, staviti u mali jastučić, a zatim kao oblog na oboljele zglobove.
* Majčina dušica: zagrijati i staviti tijekom noći kao oblog. Vrlo djelotvorno ublažava bolove.
* Maslinovo ulje: tijekom 4 tjedna svakodnevno izmasirati oboljele zglobove ovim uljem. Nakon ovog vremena nastaviti s masažom, ali samo 3 puta tjedno.
* Švedska gorčica: oboljelo mjesto namazati nevenovom mašću, a zatim staviti obloge od tinkture švedske gorčice.
* Bijeli kupus (zelje): preko bolesnog zgloba staviti listove bijelog kupusa, a zatim zamotati ručnikom.
* Preslica: dnevno popiti 2 šalice čaja od preslice, jednu šalicu pola sata prije doručka, a drugu pola sata prije večere. U čaj dodati po 1 žličicu švedske gorčice. Usporedo s ovim tijekom dana popiti 4 šalice čaja od koprive. Kura traje 3 tjedna.
* Kupus – zelje (listovi): dobro stući i ugrijati listove kupusa, staviti ih na oboljelo mjesto u 3 sloja i dobro zaviti. Prethodno kožu oboljelog mjesta namazati svinjskom mašću. Kura traje duže vrijeme, a istovremeno piti gore navedene čajeve.
* Kelj (listovi): listove kelja natući i svake večeri staviti kao oblog na oboljela mjesta.
* Gavez (tinktura): sitno isjeckati ili samljeti korijen gaveza, staviti u bocu, preliti rakijom s 40 vol% alkohola i ostaviti 4 tjedna. Ova će tinktura ublažiti bol, ako se nekoliko puta dnevno maže bolesni zglob.
* Jabučni ocat: ujutro, na prazan želudac, 20 minuta prije doručka uzeti 12 žličica jabučnog octa s čašom vode. Kura traje mjesec dana.
* Maslačak (sok): iscijediti sok od svježeg maslačka i svaki dan popiti 2-3 velike žlice s malo vode.
Jela
- Tijekom dva tjedna jesti što više trešanja, šumskih jagoda i višanja.
- Tijekom dva tjedna jesti što više kiselog s crvenim lukom u salati. Ovo uključiti u sva tri obroka.
Izvori:
Maria Treben, Zdravlje iz Božje ljekarne (Mozaik knjiga, 1980.)
Simon Ašič, Ljekovito bilje (Dušević i Kršovnik, Rijeka 1999.)