Započelo je razdoblje prehlada: Jačajte imunitet prirodnim namirnicama
U hladnijim mjesecima potrebno je jačati imunitet kako bi se zaštitili od prehlade i gripe. Mnogi korisne nutrijente vole unositi putem prirodnih sastojaka, dok neki koriste i dodatke prehrani. Kako god, bitno je posvetiti pažnju jačanju imuniteta kako bi organizam zaštitili od bolesti. Dobrobit brojnog voća i povrća istaknula su i dvojica nutricionista.
Uskoro dolazi zima, a svima je poznato kako je to vrijeme u kojemu vladaju različiti virusi koji uzrokuju prehlade. Iz tog je razloga važno na vrijeme početi s jačanjem imuniteta kako se, ako vas i ‘uhvati’, bolest ne bi zadržala predugo ili bila u težem obliku. Mnogi organizam vole jačati upravo prirodnim sastojcima poput češnjaka, limuna, meda, raznog voća, povrća i orašastih plodova.
Važno je jesti namirnice koje prirodno dozrijevaju
Zdravstvena svojstva mnogih namirnica nisu precizno znanstveno dokazana, ali zna se da mnoge od njih pozitivno utječu na organizam. Neke od tih namirnica su češnjak, čaj, đumbir, limun i med te se često koriste kod prehlade ili gripe, o čemu smo pisali u ovom tekstu. Nutritivnu vrijednost češnjaka objasnio nam je konzultant za nutricionizam Dominik Stanković.
– Češnjak bi mogao ponuditi neke dobrobiti za zdravlje, ali su zapravo ograničeni zdravstveni dokazi o njegovoj učinkovitosti protiv prehlade. Dodao je i kako se vjeruje da ima antibakterijske, antivirusne, antioksidativne i protuupalne učinke, dok neka istraživanja pokazuju da ima i učinak smanjenja krvnog tlaka i razvoja kardiovaskularnih bolesti, poručio je Stanković.
Također, vrlo je korisno jesti namirnice koje prirodno dozrijevaju i mogu se konzumirati u tom vremenu, o čemu nam je govorio nutricionist Nikola Roca. Naveo je jabuke, grožđe, kivije, naranče, mandarine, nar, suhe smokve, šljive, marelice, grožđice i drugo prerađeno voće.
Jabuke imaju snažno antioksidativno djelovanje
Nutricionist Roca savjetuje jedenje jabuka jer su bogate pektinom i vlaknima, pospješuju detoksikaciju, smanjuju kiselost organizma, a njihovi polifenoli sa svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem štite stanice od oksidativnog razaranja i tako ih prilagođavaju na sve teže uvjete koje imaju veliku tendenciju narušavanja zdravstvenog stanja i zdravlja.
– Osim jabuka, treba jesti grožđe i drugo bobičasto voće koje je također bogato polifenolima i mineralima. Također, ne treba zanemariti i vitamin C koji se nalazi u citrusima, naru i kiviju koji sadrže i vlakna, druge vitamine i minerale, a koji će omogućiti izgradnju imunosnog sustava, poručio je nutricionist.
U sezoni su i orašasti plodovi poput oraha, badema i lješnjaka. Oni sadrže prijeko potrebne esencijalne masne kiseline, vitamin E, fitosterole, kao i polifenole koji svi zajedno služe u reguliranju upalnih procesa u organizmu i izgradnji i popravku oslabljenog imunosnog sustava. Koje su još namirnice važne za zaštitu čovjekovog organizma od bolesti, pisali smo ovdje.