Zaboravljena žitarica pomaže zdravlju srca i snižava šećer: Može biti zdrav dodatak varivima

Ivana Moslavac
29. prosinca 2024.
Zdravlje
A- A+

Heljda pripada zdravoj hrani jer sadrži mnoštvo minerala i antioksidansa. Ima višestruku namjenu, a jedna od njih je prerađivanje žitarice u žgance, brašno i rezance. Mnogi je koriste kao dodatak varivima, a izrazito je korisna za zdravlje srca i snižavanje šećera u krvi.

Heljda

Heljda (desno) | Foto: Pexels

Heljda pripada skupini namirnica koje se nazivaju pseudožitarice. Osim heljde, pseudožitaricama se smatraju kvinoja i amarant. Heljda je postala popularna kao zdrava hrana zbog visokog sadržaja minerala i antioksidansa.

Sadrži mnogo minerala i antioksidansa

Heljda s patlidžanom i rogom | Mirovina.hr
Bakina kuhinja: Ova zaboravljena namirnica podiže dinstano povrće na sasvim novu razinu

Heljda se prerađuje u žgance, brašno i rezance. Manje je poznato, ali neki rade i čaj od heljde. Krupica, koja se koristi na gotovo isti način kao i riža, glavni je sastojak mnogih tradicionalnih europskih i azijskih jela, piše healthline.com. Za jelo se najviše uzgajaju dvije vrste heljde, obična heljda i tatarska heljda. Heljda se uglavnom žanje na sjevernoj hemisferi, posebno u Rusiji, Kazahstanu, Kini te srednjoj i istočnoj Europi. Osim minerala i antioksidansa, ugljikohidrati su glavna komponenta heljde. U heljdi su prisutni i proteini, a njezina hranjiva vrijednost znatno je veća od mnogih drugih žitarica.

Heljda se kod nas koristi u pripremi raznih jela od povrća, kao dodatak varivima, prilog jelima ili se umjesto riže stavlja u rižoto. Heljda paše s kupusom, keljom i peradi, ali i ostalim vrstama povrća i mesa. Može biti dio gustog variva s patlidžanom i rog paprikom, a o tome smo pisali ovdje.

Heljda je korisna za snižavanje šećera u krvi

Neki od benefita heljde su poboljšana kontrola šećera u krvi kao i zdravlje srca. S vremenom, visoke razine šećera u krvi mogu dovesti do raznih kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2. Kao dobar izvor vlakana, heljda ima nizak do srednji GI. To znači da bi trebao biti siguran za prehranu za većinu ljudi s dijabetesom tipa 2.

Jedna studija je pokazala da koncentrat heljde snižava razinu šećera u krvi za oko 20 posto. Osim heljde, kvinoja može biti preventivna mjera protiv dijabetesa tipa 2, o čemu smo pisali ovdje. Heljda poboljšava i zdravlje srca jer sadrži mnoge spojeve zdrave za srce, poput rutina, magnezija, bakra, vlakana i određenih proteina.

Primjerice, rutin može smanjiti rizik od srčanih bolesti sprječavanjem stvaranja krvnih ugrušaka i smanjenjem upale i krvnog tlaka. Primjerice, studija na 850 odraslih Kineza povezala je unos heljde s nižim krvnim tlakom i poboljšanim profilom lipida u krvi, uključujući niže razine LDL (lošeg) kolesterola i više razine HDL (dobrog) kolesterola.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap