Zaboravljena žitarica donosi brojne benefite: Ne sadrži gluten i obiluje vitaminima
Proso je okrugla i vrlo sitna žitarica žuto-bijele boje i slatkog okusa. Jedna je od rijetkih žitarica koja ne sadrži gluten, što je od velike važnosti jer su mnogi ljudi alergični na gluten, a dobro je poznato da gluten utječe na debljanje i općenito na pretilost. Sadrži mnogo vitamina i minerala.
Proso je bogat vitaminima i mineralima poput kalcija, kalija, joda, magnezija, vitamina A, E i B, ali sadrži i željezo i vlakna. Sitna je i slatka žitarica žuto-bijele boje, a ono što mnogi naglašavaju kao njezinu prednost je što ne sadrži gluten. Inače, na gluten su alergične mnoge osobe, a on također potiče i debljanje.
Zrno prosa prekriveno je ovojnicom koju je prije konzumiranja potrebno skinuti. Proso je izrazito alkalna, odnosno lužnata žitarica. Budući da je ljudska krv blago lužnata, postoji mišljenje kako i hrana koju konzumiramo trebala biti lužnata. Isto tako, poznato je da se virusi i bakterije teže stvaraju u lužnatom ‘okruženju’.
Osim prosa, lužnato je maslinovo ulje, mnogo voća, povrća, mahunarki i orašastih plodova. Proso sadrži i ključne aminokiseline koje pomažu u izgradnji i regeneraciji mišića i stanica kože. Isto tako, pun je ugljikohidrata koji se sporo probavljaju čime daje osjećaj sitosti i tako pomaže u mršavljenju, piše healthline.com.
Brojne su pozitivne karakteristike prosa, a još jedna od njih je da sadrži prirodne masnoće koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D. Kardiolozi često preporučuju proso zbog mnogo kalija koji je bitan u borbi protiv srčanih bolesti, normalizira krvni tlak i jača krvne žile.
Osim toga, jedna je od najboljih namirnica za čišćenje bubrega, ali i za pojavu kamenca ili pijeska u bubrezima. Kod urinarnih infekcija djeluje pozitivno i pospješuje izlučivanje mokraće. Još jedna žitarica koja donosi brojne zdravstvene dobrobiti je kvinoja, o čemu smo pisali ovdje.