Volite jesti kruh, ali ne želite se udebljati: Stručnjak otkrio odličan trik
Postoji način kako jesti kruh, a ne udebljati se. Stručnjaci tako predlažu zamrzavanje kruha prije konzumacije. Naime, zamrzavanjem se škrob pretvara u otporni škrob, što smanjuje kalorijsku vrijednost kruha. Veći udio otpornog škroba znači da tijelo sporije probavlja zamrznuti kruh. Tako šećer u krvi sporije raste nego kada jedemo svježi kruh, što potencijalno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Javnost i deset godina kasnije još uvijek pamti izjavu supruge tadašnjeg premijera, Sanje Musić Milanović, koja je rekla da crni kruh treba rezati na tanje šnite ako nam je skup. Osim uštede, bilo bi to dobro i za naše zdravlje. Međutim, ima još jedan način da jedemo kruh, a da se ne udebljamo. Ako se brinete zbog viška kalorija koje unosite konzumacijom kruha, stručnjaci su otkrili trik kojim ćete ugljikohidrate u kruhu pretvoriti u one zdravije.
Ne morate brinuti ako pojedete malu količinu kruha dnevno, ali ako ga se ne možete odreći, možda će vam biti lakše ako primijenite trik koji će navodno prepoloviti broj kalorija koje unosite konzumacijom kruha, piše Dailymail.co.uk.
Sve što trebate napraviti jest staviti ga u zamrzivač. Naime, zamrzavanje škrob pretvara u otporni škrob. Zvuči nevjerojatno, ali to znači da vaše tijelo dobiva puno manje kalorija od kruha. Zapravo, otporni škrob hrani vaše crijevne bakterije umjesto da vas deblja. Slična stvar događa se i kada kruh tostiramo pa tako i prepečeni kruh manje deblja od svježeg kruha.
Za većinu ljudi to je dobra stvar, budući da veći udio otpornog škroba znači da tijelo sporije probavlja jednom zamrznut kruh, uzrokujući blaži porast šećera u krvi nego svježi kruh, što potencijalno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Kako ispeći vlastiti kruh možete pogledati ovdje.