Umirovljeni liječnik kaže da se ‘pomladio’ za 20 godina: Ovo su njegova četiri pravila u prehrani

Jasmina Grgurić Zanze
21. srpnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Anesteziolog Michael Roizen (78) tvrdi da mu je režim prehrane ‘skinuo’ barem 20 godina. Naime, ovaj stručnjak za zdravo starenje slijedi četiri principa prehrane. Na prvom mjestu je mediteranska prehrana, zatim obilni obrok za ručak, a preostala dva odnose se na dnevni post s prekidima i mjesečni post u trajanju od pet dana. Inače, Roizen je voditelj Klinike za zdravo starenje u Clevelandu.

Umirovljenik jede hranu sa žlicom

Prehrana utječe na naše zdravlje | Foto: Beth Macdonald/Unsplash

Liječnik Michael Roizen ima 78 godina, ali kaže da je njegova ‘biološka dob’ 57,6 godina. Inače, Roizen je anesteziolog, ali i voditelj wellness klinike Cleveland u kojoj se kao stručnjak u pristupu prema pacijentima, ali i zaposlenicima vodi načelima zdravog starenja. Tajna zdravlja, tvrdi, leži u režimu prehrane pri čemu se i sam pridržava četiri pravila.

Mediteranska prehrana kao najzdravija na svijetu

mediteranska hrana
Istraživanje: Mediteranska prehrana smanjuje rizik od smrti za 25 % kod starijih ljudi

Riječ je o mediteranskoj prehrani, obilnom obroku koji se jede za ručak, ograničavanju kalorija tijekom pet dana u mjesecu te jedenju u vremenski ograničenom dnevnom rasponu od osam sati, piše Bussinesinsider.com. Ovakav režim nije za svakoga, ali iz njega se mogu uzeti neka načela za zdraviji život.

Svakako je pohvalno da Roizen upravo mediteransku prehranu stavlja na prvo mjesto. Inače, Amerikanci mediteransku prehranu već sedam godina zaredom stavljaju na prvo mjesto u svijetu kada je riječ o zdravlju. Mediteranska prehrana je ona koja obiluje sezonskim voćem i povrćem, mahunarkama, nemasnim proteinima, mliječnim proizvodima, ali i neizostavnom ribom i maslinovim uljem.

Brojna istraživanja povezala su mediteransku prehranu s boljim zdravljem srca, gubitkom tjelesne mase, ali i kognitivnim zdravljem u starijoj dobi. Tajna leži u vitaminu D, omega masnim kiselinama i ostalim blagodatima koje nam daje mediteransko podneblje i njegove prehrambene navike. Tako je jedno istraživanje potvrdilo da mediteranska prehrana smanjuje rizik od smrti za 25 posto kod starijih ljudi, o čemu smo pisali ovdje.

Ručak kao najobilniji obrok u danu

Crvena paprika i bilje
Nutricionist nam otkrio može li hrana biti lijek za neke od čestih upala i bolesti umirovljenika

Roizen svoj najveći obrok ima za ručak, dok za večeru jede malo, najčešće salatu. Ne može dobro spavati nakon obilnog obroka i osjeća se puno gore sljedeći dan, rekao je. Studija koju su ove godine objavili istraživači sa Sveučilišta Alagoas u Brazilu otkrila je da unos većine kalorija za ručak može pomoći u prevenciji i liječenju pretilosti, bez obzira na kvalitetu prehrane sudionika. Prehrana na ovaj način mogla bi se bolje uskladiti s prirodnim ritmovima tijela, sugerirao je tamošnji istraživački tim.

Liječnik također slijedi takozvanu ‘dijetu dugovječnosti’ koju je razvio Valter Longo, profesor gerontologije i direktor Instituta za dugovječnost Sveučilišta Južne Kalifornije. Roizen je rekao da je sedam godina slijedio dijetu, a koja uključuje ograničavanje kalorija pet dana u mjesecu kako bi oponašao učinke posta.

Također, ovaj stručnjak za zdravo starenje jede svaki dan samo tijekom osam sati, što je također jedna vrsta posta s prekidima. Pritom bira vrijeme između 11 i 19 sati. Rekao je da podaci o utjecaju povremenog posta na dugovječnost nisu čvrsti kao podaci o postu s ograničenim unosom kalorija, ali mu se sviđa kako se osjeća kada slijedi taj raspored.

– Do kraja tog 16-satnog perioda, osjećam se odlično i vrlo sam energičan. Spavam mnogo bolje i čini mi se da imam i mnogo više energije, rekao je, a prenosi bussinesinsider.com.

Copy link
Powered by Social Snap