Tridesetogodišnje istraživanje pokazalo što treba jesti za zdravlje u starosti
Istraživanje koje se provodilo 30 godina, na oko 100.000 ljudi, pokazalo je kakva prehrana osigurava najveću vjerojatnost zdravlja u starosti. Također, znanstvenici su došli do zaključka da zdrava prehrana može biti prilagođena individualnim potrebama i željama pojedinca.

Ilustracija: Pexels
Veliko istraživanje znanstvenika s Harvarda otkrilo je da pravilna prehrana, bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima, značajno povećava šanse za zdravo starenje, piše ScienceDaily. Alternativni indeks zdrave prehrane (AHEI), razvijen na Harvardu, pokazao se najboljim među osam analiziranih dijeta. Iako istraživanje potvrđuje učinkovitost različitih zdravih dijeta, znanstvenici upozoravaju da univerzalna dijeta za sve ipak ne postoji.
Alternativni indeks zdrave prehrane ostvario najbolje rezultate
Alternativni indeks zdrave prehrane (AHEI) pokazao je najveću učinkovitost u dugoročnom očuvanju zdravlja. Ova prehrana temelji se na povećanoj konzumaciji voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, mahunarki i zdravih masti, uz smanjeni unos crvenog mesa, zaslađenih napitaka i soli.
Istraživanje je tijekom 30 godina pratilo 105.015 osoba, od kojih je 9.771 zadovoljilo kriterije zdravog starenja u dobi od 70 godina. Oni koji su najdosljednije slijedili AHEI imali su čak 86 posto veću vjerojatnost za zdravo starenje u odnosu na ispitanike koji su ovu prehranu najmanje poštovali.
Anne-Julie Tessier, profesorica nutricionizma sa Sveučilišta u Montrealu, naglasila je važnost prilagodljivosti prehrambenih smjernica.
– Naši rezultati pokazuju da zdrava prehrana može biti prilagođena individualnim potrebama i preferencijama, kaže.
Ovaj rezultat također dovodi u pitanje dugogodišnju dominaciju mediteranske prehrane kao najčešće preporučivanog načina prehrane za dugovječnost.
Prehrana važna za neovisnost u starosti
Dosadašnja istraživanja najčešće su proučavala utjecaj prehrane na prevenciju bolesti ili produljenje životnog vijeka, no ova studija daje novu perspektivu.
– Naš pristup bio je da istražimo kako prehrana utječe na sposobnost ljudi da ostanu neovisni i uživaju u visokoj kvaliteti života u starosti, rekao je Frank Hu, profesor nutricionizma i epidemiologije s Harvarda.
Marta Guasch-Ferré, profesorica epidemiologije sa Sveučilišta u Kopenhagenu, kaže da je očuvanje aktivnosti i neovisnosti prioritet i za pojedince i za javno zdravstvo te je stoga istraživanje zdravog starenja ključno je za budućnost.
– Naši rezultati sugeriraju da prehrana bogata biljnim namirnicama, uz umjerenu konzumaciju zdravih namirnica životinjskog podrijetla, može značajno doprinijeti zdravom starenju i pomoći u oblikovanju budućih prehrambenih smjernica, dodaje Guasch-Ferré.
Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Nature.
Učlanite se u mirovina.hr Viber grupu i budite u toku sa svim najbitnijim vijestima za umirovljenike. Pridružiti se možete klikom na link.