Tajna cvjetova bosiljka: Začin jelima koji aromom i izgledom obogaćuje i ulja i kupke

Jasmina Grgurić Zanze
1. rujna 2024.
Zdravlje
A- A+

Sitne cvjetove bosiljka možete iskoristiti u pripremi raznih jela. Svježi će obogatiti vaše salate i umake, a od njih možete napraviti i liker ili ih staviti u med ili ulje za aromu. Od njih se, baš kao i od listova bosiljka, može raditi lagani pesto. Cvjetove bosiljka možemo i osušiti pa koristiti dalje u pripremi hrane kao začin. Primjena im je široka i u kozmetici pa će poslužiti za kupke, sapune pa i mirisne svijeće.

Sitni cvjetovi bosiljka bojom mogu varirati od bijele do ljubičaste | Pexels

Sitni cvjetovi bosiljka bojom mogu varirati od bijele do ljubičaste | Pexels

Živi začini posađeni u teglicama posebno su popularni u posljednje vrijeme. Ne samo da oplemenjuju naša jela, nego i prostor u kojem ovo bilje raste i uljepšava okoliš. Vibrantni zeleni listovi uvijek su dobar dodatak u kuhinji, dvorištu ili na prozorskoj dasci. Začini poput bosiljka, mente i majčine dušice traže vrlo malo pažnje, a zauzvrat šire opojne mirise i tjeraju dosadne kukce. Ipak, mnogi se iznenade kada začini puste svoj cvijet. Naime, i začini cvjetaju, a cvjetovi su im prelijepi. Najvažnije, mogu se iskoristiti u kuhinji i kozmetici, što vrijedi i za cvjetove bosiljka.

papar, mljevena paprika, lovorov list, ružmarin u staklenkama za začine
Začini: Znate li koji su najzdraviji i kako ih najbolje koristiti u jelu?

Kod korištenja razlikujemo upotrebu svježih i sušenih cvjetova. Svježi cvjetovi bosiljka mogu se ubaciti u razne salate, jer su jestivi, a jelu će doprinijeti estetikom i aromom. Isto tako, staviti ih možete u razne umake, rižota i juhe. Zanimljivo je da se od cvjetova bosiljka može napraviti i pesto, baš kao što to radimo od listova ovog začina. Cvjetovi bosiljka odlični su i za pripremu likera, a mogu se dodati i u med za aromu, piše Novilist.hr. Na isti način možemo ih staviti u ulje, kako bismo dobili predivnu nježnu aromu.

Cvjetove bosiljka možemo i osušiti pa koristiti dalje u pripremi hrane kao začin. Sve o korištenju začina možete pogledati u ovom tekstu. Slagat će se u salatama, juhama, rižotu i ostalim jelima. Sušeni cvjetovi bosiljka daju lijepu aromu, ali i boju. Osim u kuhinji, sušene cvjetove bosiljka možemo koristiti i za izradu kozmetike. Izvrstan su dodatak za aromatične kupke, a dodati se mogu i u domaći sapun i mirisne svijeće. Ako volite cvijeće, od ovih cvjetova možete napraviti sušeni buket i objesiti ga u kuhinji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap