Svinjska mast: Nutricionistica otkrila zašto je češće trebamo mazati na kruh
Svinjska mast nezasluženo je došla na listu loših i nezdravih namirnica. Svjetski poznata nutricionistica Monika Reinagel, koja često piše o zdravoj prehrani, svinjsku mast stavlja odmah iza maslinova ulja. Zdravija je, tvrdi, od maslaca jer ima više dobrih, a manje loših masti, a odličan je izvor omega 3 masnih kiselina. Osim svinjske masti, razbila je i mitove o krumpiru, crvenom mesu i crnoj kavi.
Kruh i mast užina je našeg djetinjstva koju danas tek rijetki prakticiraju. Svinjsku mast zamijenili su maslac, maslinovo ulje pa čak i avokado te ostali ‘zdraviji’ izvori masnoća. Svjetski poznata nutricionistica Monika Reinagel, koja često govori o zdravoj hrani, iznova razbija mit o štetnosti svinjske masti koja se posljednjih godina dugo nalazila na listi nepoželjnih i nezdravih namirnica.
Svinjsku mast stavila odmah iza maslinovog ulja
Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33 posto manje loših, zasićenih masti od maslaca, dvaput više onih dobrih, mononezasićenih te tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina, piše citymagazine.danas.rs. Iako nutricionistica savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da svinjska mast bude druga na listi. Svinjska mast je odličan izvor vitamina B i minerala.
Reinagel razbija mitove o konzumaciji i ostalih namirnica koje se smatraju nezdravima. Među njima je i crna kava koja se pokazala dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola i smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe da je izbacite iz dnevnog plana prehrane.
Krumpir je odličan izvor kalija, a crveno meso proteina
Isto tako, crveno meso ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Crveno meso je, tvrdi nutricionistica, dobar izvor proteina, željeza, vitamina B grupe, cinka i ostalih nutrijenata. Sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija. Dobar odrezak od kvalitetnog komada mesa, poput potrbušine, s vremena na vrijeme učinit će dobro našem organizmu.
Tu je i omraženi krumpir, koji je zapravo zdrav. Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.