Superhrana: Održite vitalnost u zrelijoj dobi uz pomoć nekoliko namirnica
Mnogi bi voljeli znati tajnu dugovječnosti ili makar tajnu vitalnosti unatoč poznim godinama. Dugovječnost zapravo nije teško postići ako se osoba pridržava nekoliko jednostavnih koraka. Uravnotežena prehrana, pravilno nošenje sa stresnim situacijama te umjerena tjelesna aktivnost mogu dati iznenađujuće rezultate. No, dio tajne svakako leži u takozvanoj superhrani.
Superhrana je bogata nutrijentima i hranjivih tvarima čija konzumacija iznimno pozitivno djeluju na ljudski organizam Pretpostavlja se kako su pojam superhrane skovali marketinški stručnjaci. Unatoč tome, pozitivno djelovanje superhrane ima i svoju znanstvenu podlogu.
Uz superhranu do stote
Stanovnici Okinawe jedni su od najdugovječniji ljudi na svijetu. Nerijetko se na ulicama može susresti vitalana osoba od 90 godina, dok proslave stotog rođendana nisu novost. Kako navode lokalne turističke agencije Okinawe na svojim službenim stranicama, stanovnici često znaju konzumirati izrazito zdrave goji bobice, acerolu, voće koje podsjeća na trešnju, a drugi je najveći izvor vitamina C na svijetu. Kurkuma je neizostavan začin svim jelima, dok se morska trava pod nazivom Mozuku, karakteristična za područje Okinawe, koristi kao tempura, odnosno smjesa za prženje.
Špinat, jagode i kefir za vitalnost
No, osoba se ne treba preseliti na Okinawu kako bi uvela superhranu na svoj dnevni meni. Naime, mnoge namirnice koje su široko dostupne na hrvatskim tržnicama spadaju u kategoriju superhrane.
Prema istom istraživanju, namirnice koje se mogu nazivati superhranom su:
- brusnica
- jagode
- borovnice
- maline
- šipak
- acai bobice
- špinat
- orah
- badem
- slanutak
- crveni grah
- batat
- kefir
- brokula
Kao najpristupačnije namirnice izdvajaju je kefir, špinat i jagode. Špinat je bogat vitaminima C i K koji su snažni antioksidansi odlični za zdravlje kože, jačanje imunološkog sustava i očuvanja zdravlja krvnih žila. Ako osoba želi smanjiti lomljivost kostiju trebala bi svakako uvesti špinat na dnevni meni jer je špinat isto tako bogat kalcijem. Pozitvni učinci konzumiranja kefira nastavljaju se na pozitivne učinke jedenja špinata.
Redovita konzumacija kefira povezana je s poboljšanom probavom i tolerancijom na laktozu, antibakterijskim djelovanjem, protuupalnim djelovanjem, antioksidativnim djelovanjem, antikancerogenim djelovanjem i antialergenskim djelovanjem, ističu sa odsjeka za nutricionizam brazilskog sveučilišta. Konzumacija jagoda preporuča se oosba starije životne dobi jer hranjive tvari u jagodama usporavaju učinke starenja, dok kalij u jagodama pomaže pri održavanju uravnoteženog očnog tlaka.
Brojni znanstvenici potiču uključivanje superhrane na dnevne menije s obzirom da su prednosti mnoge, osobite za osobe starije životne dobi. Konzumacija superhrane može doprinijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka te raznih neuroloških stanja, zaključuje znanstvenik Proestos s odsjeka za kemiju atenskog sveučilišta.