Stručnjakinja upozorila: Stariji od 50 godina trebali bi smanjiti konzumaciju ovih pića

Jasmina Grgurić Zanze
20. srpnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Da treba paziti na pravilnu prehranu znaju svi, ali što je s pićima? Sokovi koje konzumiramo kroz dan zapravo su najveći izvor dodatnog šećera koji unosimo u organizam. Previše šećera nije dobro ako smo stariji od 50 godina, jer to povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, ali i pretilosti. Ako samo jedno takvo piće zamijenimo zdravijom alternativnom, već smo djelovali preventivno, smatra stručnjakinja za pravilnu ishranu, Toby Amidor.

Sokovi su puni šećera koji nosi rizike u starijoj dobi | Ilustracija: Rawpixel

Prema mišljenju stručnjakinje za pravilnu ishranu Toby Amidor, pojedina pića koja konzumiramo gotovo svaki dan, trebali bismo piti puno manje kada prijeđemo 50 godina. Premda Amidor napominje da sva hrana i piće mogu biti dio zdrave prehrane ako se konzumiraju umjereno, starijima od 50 predlaže da konzumiraju manje zaslađenih pića poput sokova, gaziranih pića i slično.

– Pića zaslađena šećerom najveći su izvor dodatnog šećera u prehrani, rekla je Amidor za Parade, prenosi Index.hr.

debljina
Pretilost u starijoj dobi nije loša samo za srce, stvara probleme i u najvažnijem organu

Upozorava da je redovita konzumacija pića zaslađenih šećerom povezana s većim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti. Riječ je o bolestima za koje su starije osobe pod povećanim rizikom. Ako se ne kontrolira, dijabetes može biti opasan i dovesti do drugih zdravstvenih problema, a više o dijabetesu možete pročitati ovdje.

Podaci koje je prikupio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da ljudi koji redovito konzumiraju pića zaslađena šećerom, imaju veću vjerojatnost da će imati i druge nezdrave navike, poput pušenja i redovite konzumacije brze hrane.

Zamjena zdravijim pićem jedna je mala promjena koju možemo učiniti i koja može uvelike utjecati na zdravlje, ističe Amidor. Dodaje i da ne treba zanemariti mlijeko koje je dobar izvor kalcija i vitamina D, dvije hranjive tvari koje su sve važnije nakon 50. godine jer kosti postaju sve krhkije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap