Stručnjakinja sajetuje: Ovu vrstu voća morate konzumirati za bolje pamćenje i zaštitu moždanih stanica

Matej Markovinović
7. rujna 2024.
Zdravlje
A- A+

Kako starimo, pravilna prehrana postaje ključna za očuvanje zdravlja, a prema savjetu dijetetičarke Taylor Janulewicz, posebno je važno konzumirati bobičasto voće poput jagoda, borovnica, malina i kupina. Naime, bobičasto voće bogato je antioksidansima koji mogu zaštititi moždane stanice i poboljšati pamćenje, a uz to je i vrlo ukusno.

Photo: Pixabay

Kako starimo, briga o zdravlju postaje sve važnija, a pravilna prehrana igra ključnu ulogu u očuvanju vitalnosti. Dijetetičarka Taylor Janulewicz nedavno je za magazin Parade otkrila da bi osobe starije od 60 godina trebale posvetiti posebnu pažnju konzumaciji bobičastog voća.

Prema Janulewicz, jagode, borovnice, maline i kupine sadrže visoku razinu antioksidansa, posebno antocijanina, koji pomažu u zaštiti moždanih stanica od oštećenja i poboljšavaju pamćenje. Ovi učinci su posebno korisni kako starimo, jer mogu doprinijeti očuvanju kognitivnih funkcija.

Crni tanjur u kojem je riža, meso, povrće i jaja.
Ove namirnice sadrže visoke razine vitamina koji sudjeluje u snižavanju tlaka i poboljšanju pamćenja

– Antocijanini, glavni antioksidansi u voću i povrću s plavom i ljubičastom bojom, pomažu u zaštiti moždanih stanica od oštećenja. Bobičasto voće također utječe na poboljšanje pamćenja, što je posebno korisno kako starimo, napominje Janulewicz.

U srpnju smo pisali i o namirnicama koje sudjeluju u snižavanju tlaka i poboljšanju pamćenja zbog vitamina B1. Podsjetimo, vitamin B1 pospješuje kognitivne procese i osobe koje ga unose dovoljno, puno lakše pamte sve informacije, a blagotvorno djeluje i na kardiovaskularni sustav, a može regulirati i krvni tlak, smanjujući ga na željenu razinu. U kojim se namirnicama nalazi, provjerite ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap