Psyllium ljuskice: Što su, zašto su dobre i kako se koriste

Ana Kanazir
15. veljače 2025.
Zdravlje
A- A+

Psyllium ljuskice su prirodni vlaknasti dodatak prehrani, a koriste se za poboljšanje probave. One sprječavaju zatvor, ali i olakšavaju proljev. Osim toga, pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi, a istraživanja sugeriraju da konzumacija ovih ljuskica može imati pozitivan učinak na ravnotežu šećera u krvi. Konzultant za nutricionizam Josip Rešetar nam je otkrio kako bi ih trebalo uzimati za najbolje rezultate.

Nutricionist Josip Rešetar i psilijum ljuskice

Konzultant za nutricionizam Josip Rešetar | Foto: Privatna arhiva, Screenshot Youtube

Dodatka prehrani je puno, a jedna od njih su i psyllium ljuskice koje se koriste za poboljšanje probave i zdravlja. One sprječavaju zatvor, olakšavaju proljev, ali imaju i drugih prednosti. Više nam je rekao i konzultant za nutricionizam Josip Rešetar.

Što su psyllium ljuskice?

osoba drži lijekove u ruci, dok se ostatak lijekova nalazi u pozadini, a u gornjem desnom kutu je magistra farmacije Ana babić Perhoč
Dodaci prehrani: 'Ne možemo tvrditi da cijena garantira kvalitetu, a treba ih koristiti oprezno'

Psyllium ljuskice se zovu i psilijum, a radi se o prirodnom dodatku prehrani. One su jedna od najbogatijih biljnih izvora vlakana koji dolaze od sjemenki biljke Plantago ovata. Psilijum je tako dobar za poboljšanje probave i općeg zdravlja.

– Psyllium ljuskice su izuzetno bogate topljivim vlaknima, koja imaju sposobnost upijanja velike količine vode. To ih čini vrlo korisnima za održavanje zdrave probave jer pomažu u regulaciji stolice, sprječavaju opstipaciju i olakšavaju proljev. Također, mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi, rekao nam je konzultant za nutricionizam s nutricionizam.hr, Josip Rešetar.

Dodao je i kako se koriste općenito za poticanje zdravlja crijeva, za čišćenje probavnog trakta, a mogu pomoći i u osjećaju sitosti. Uz to, istraživanja sugeriraju da njihova konzumacija može imati pozitivan učinak na ravnotežu šećera u krvi.

Prednosti psyllium ljuskica

Ovaj dodatak prehrani je posebno dobar za starije osobe koje često imaju problema s probavom poput zatvora koji postaje sve gori s godinama, kako nam je rekao sugovornik. Iako imaju neobičan okus, blagodati ljuskica su višestruke.

– Psyllium je izvrstan za njih jer povećava volumen stolice i olakšava njezino izbacivanje. Pored toga, psyllium može pomoći u smanjenju kolesterola, što je važno za prevenciju bolesti srca, koja je u starijoj dobi čest problem. Također, redovita konzumacija psylliuma može podržati zdravlje crijevne flore, što je važno za opće zdravlje jer crijevna mikroflora igra ključnu ulogu u imunitetu i probavi, objasnio je Rešetar.

Kako konzumirati psyllium ljuskice?

Kako nam je otkrio konzultant psilijum je najbolje konzumirati uz puno tekućine jer vlakna upijaju vodu. Dodaje kako je najjednostavnije dodati žlicu psilijuma u čašu vode, soka ili jogurta i dobro pomiješati, a potom odmah i popiti. Osim toga, mogu se dodati i u smoothie, zobene pahuljice ili čak u juhe.

– Važno je početi s manjim količinama, osobito za starije osobe, kako bi se tijelo prilagodilo na veći unos vlakana. Za najbolje rezultate, preporučuje se svakodnevna konzumacija, ali uvijek uz odgovarajući unos tekućine, kako bi se izbjegle moguće probavne smetnje. U svakom slučaju, prije nego što se odlučite za dodavanje psylliuma u svoju prehranu, posebno u starijoj dobi, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili nutricionistom, kako bi se osigurala sigurnost i pravilan način primjene, poručuje konzultant za nutricionizam Josip Rešetar.

Važno je općenito paziti kod uvođenja novih dodataka prehrani. Treba biti oprezan i ne uzimati ih na svoju ruku kada osoba već koristi lijek za neke bolesti ili stanja. Uvijek se moraju uzimati u dogovoru s liječnikom, a više o ovoj temi nam je ovdje rekla Ana Babić Perhoč, magistra farmacije i viša asistentica Zavoda za farmakologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap