Potočarka je najzdravije povrće na svijetu: Ne samo da daje poseban okus jelima, već je izuzetno ljekovita
Ako ste ljubiteljica ili ljubitelj narodne medicine, potočarka je neizostavan dio vaše kućne ljekarne. Ne samo da pomoću nje možete tretirati kožna oboljenja, već je možete koristiti i kod opadanja kose. Isto tako, može dati fenomenalan okus vašim jelima.
Potočarka je još jedna od biljaka za koju se može reći da je pomalo zaboravljena. Njezina upotreba datira još od drevne egipatske civilizacije jer sadrži iznimno ljekovita svojstva. U to vrijeme bila je najzastupljenija na području Euroazije, ali danas gotovo da nema svijeta u kojem je se ne može pronaći.
Ljekovitost u obliku soka
U narodnoj medicini potočarka se koristi u ljekovite svrhe i to u obliku soka. Ni u kom slučaju nemojte konzumirati čisti sok od potočarke jer može uzrokovati upalu želuca i crijeva, stoga bi najbolji izbor bio pripravljanje svježeg soka u omjeru s vodom 1:5. U slučaju kožnih oboljenja se preporučuje vanjska upotreba soka potočarke.
Kod opadanja kose i prisutnosti kožnih nečistoća, sok potočarke se utrlja u vlasište ili se stavljaju oblozi na glavu. Riječ je o oblozima od zgnječenih listova koji se stavljaju na oboljela mjesta, a uz to pomažu u liječenju šuge, smanjenju pojave sunčanih pjega na koži i raznih kožnih nečistoća. Ako ste imali problema s gljivicama ili kožnim nečistoćama, od velike pomoći bi vam bio oblog od potočarke.
Daje poseban okus jelima
Zrela potočarka ima pomalo gorak okus, dok svježa djeluje osvježavajuće. Upravo zbog toga se često koristi u salatama kojima daje poseban okus jer se u tim jelima većinski koristi blaže lisnato povrće.
Ako želite ublažiti ljutinu potočarke, možete je i skuhati. Inače, potočarka ima papreni okus jer ga proizvode isti spojevi koji daju ljutinu goruščici i hrenu, a sve tri navedene biljke pripadaju istoj obitelji biljaka.