Post ima prednosti, ali i rizike: Starijima se preporuča povremeno suzdržavanje od hrane
Suzdržavanje od određene hrane, količine hrane ili hranjenje u specifično vrijeme je post. Starijim osobama preporuča se prakticiranje umjerenih oblika povremenog posta, objasnili su nam iz NutriPrakse iz Varaždina. Neke od prednosti određenih vrsta posta su kontrola dijabetesa tipa 2, smanjenje prekomjerne tjelesne mase, poboljšanje probave. No može doći i do deficita određenih nutrijenata kao i pojave razdražljivosti, što nikako nije dobro. Prije prakticiranja posta stariji bi se trebali javiti liječniku ili nutricionistu kako ne bi ugrozili zdravlje.

Umirovljenik vadi jelo iz pećnice | Foto: Pexels
Post podrazumijeva suzdržavanje od određenih vrsta hrane, količine hrane, hranjenje u određeno vrijeme. Kada se govori o postu s nutricionističkog stajališta, postoje različite vrste i stupnjevi posta. Neki postovi vezani su uz strogu restrikciju hrane, ali ima i blažih oblika koji su najčešće fokusirani na određeni period hranjenja, objasnili su nam iz NutriPrakse iz Varaždina. Koji oblik posta je najbolji ovisi o zdravstvenom stanju, individualnim ciljevima i načinu života. Poručili su nam kako ekstremni i dugotrajni oblici posta nisu preporučljivi.
Post ima niz prednosti, ali nosi i rizike
Danas je posebno aktualan povremeni post, odnosno izmjenjivanje razdoblja posta i razdoblja kada je dozvoljen unos hrane, kako su objasnili. Jedan od najčešćih oblika povremenog posta je 16/8. Podrazumijeva 16 sati suzdržavanja od hrane i osam sati konzumiranja hrane. Hrvatski umirovljenici imaju specifične prehrambene navike. Više o tome možete pročitati ovdje.
– Neke od prednosti određenih vrsta posta su bolja regulacija glikemije i kontrola dijabetesa tipa 2. Tu je i smanjenje prekomjerne tjelesne mase, budući da se radi o smanjenom unosu hrane. Također je tu i smanjenje oksidativnog stresa i upala niskog intenziteta te poboljšanje probave zbog perioda ‘odmaranja’ probavnog sustava od hrane. Međutim, post sa sobom nosi i određene zdravstvene rizike, koji se povećavaju sa stupnjem restrikcije, poručili su iz NutriPrakse.
Objasnili su kako zbog perioda prilagodbe može doći da umora i pada energije, gubitka mišićne mase i deficita određenih nutrijenata. Post može imati također značajan utjecaj na mentalno zdravlje pa se može javiti razdražljivost, nezadovoljstvo. To za sobom često povlači i pojavu naknadnog prejedanja. Također treba napomenuti da se određenim populacijskim skupinama, poput djece, trudnica ne preporuča post dok se osobama s određenim oboljenjima prije posta savjetuje konzultirati se s liječnikom.
Umjereni oblici povremenog posta korisni za starije
– Što se tiče osoba starije dobi, prakticiranje umjerenih oblika povremenog posta, gdje se posti 12 ili 14 sati dnevno, a preostalih 12 ili deset sati je dozvoljeno konzumiranje hrane, može imati određene zdravstvene koristi. Ovi režimi su fleksibilni i lakše ih je prilagoditi svakodnevnom životu, smanjujući rizik od nutritivnih nedostataka i gubitka mišićne mase. Post može pozitivno utjecati na crijevni mikrobiom, može aktivirati obrambene mehanizme tijela i ojačati imunitet te regulirati tjelesnu masu, kazali su i dodali kako post utječe i na poboljšanje kognitivnih funkcija starijih osoba.
Međutim, post kod starijih osoba ima značajnije potencijalne zdravstvene rizike, poput dehidracije organizma, mogućih hipoglikemija kod osoba sa poremećenom tolerancijom glukoze, kardiovaskularnih bolesti te mogućih padova i fraktura. Što se tiče isključivanja određene vrste hrane određeni period, vezano uz vjerski post, može imati pozitivan utjecaj na zdravlje, naročito ako se radi o slatkoj i masnoj hrani ili o prakticiranju nemrsnih dana. Osobama starije dobi preporuča se konzultiranje s liječnikom ili nutricionistom prije prakticiranja posta, kako bi se spriječile moguće negativne posljedice.
Učlanite se u mirovina.hr Viber grupu i budite u toku sa svim najbitnijim vijestima za umirovljenike. Pridružiti se možete klikom na link.