Ove namirnice mogu bitno utjecati na vaše kognitivne sposobnosti, evo i kako
Poznato je kako su određene namirnice itekako dobre za zdravlje i određena zdravstvena stanja. Ipak, jedan sastojak će dokazano djelovati na usporavanje pada kognitivnih sposobnosti, a radi se o flavonolima, podgrupi flavonoida. Ovi antioksidansi se nalaze u različitom voću i povrću, čajevima i vinu.
Novo američko istraživanje je pokazalo kako će flavonoli usporiti brzinu gubitka pamćenja, a smanjuju i razvoj upala, dok određena vrsta flavonola utječe na smanjen razvoj raka debelog crijeva i ostalih vrsta karcinoma.
Hrana i kognitivne aktivnosti
U medicinskom časopisu Američke akademije za neurologiju objavljeno je kako je pad kognitivnih sposobnosti dugoročno sporiji kod ljudi koji su konzumirali najviše flavonola.
– Nešto tako jednostavno poput konzumiranja više voća i povrća i ispijanja više čaja način je na koji ljudi mogu preuzeti aktivnu ulogu u održavanju zdravlja svojeg mozga, izjavio je autor istraživanja dr. Thomas Holland, profesor na odjelu interne medicine Medicinskog centra Sveučilišta Rush u Chicagu i dodao kako je vrlo zanimljiva vijest da hrana utječe na kognitivne aktivnosti.
Gdje se sve nalaze flavonoli?
Istraživanje je obuhvatilo 961 osobu koje u prosjeku imaju 81 godinu, a nemaju demenciju. Praćeni su kroz period od sedam godina, a svake su godine morali ispunjavati upitnik o tome koliko često jedu određenu hranu. Obavljali su se i testove pamćenja. Ljudi su podijeljeni u pet grupa na temelju količine flavonola koje su konzumirali. Istraživači su otkrili da je rezultat bio najbolji kod ljudi koji su unosili najviše flavonola kroz hranu, navodi CNN.
Namirnice koje sadrže flavonole su: brokula, čajevi, crveni luk, lisnato povrće, jabuke, bobičasto voće, a najbolji učinak će imati flavonoli iz luka. A dobra vijest je i kako će se redovitom konzumacijom ovih namirnica smanjiti rizik od moždanog udara. Među najvažnijim flavonolima su kvercetin, kaempferol i miricetin koji će imati i više nego pozitivne učinke na organizam, a svaki će imati svoju ulogu.
Osim hrane, za bolje kognitivne sposobnosti, a time i za bolje pamćenje su važne još neke stvari o kojima nam je pričala psihologinja Eva Jurković u ovom tekstu.