Ova žitarica se posebno preporučuje starijima: Lako je probavljiva i nutritivno bogata
Pir ili spelta izrazito je zdrava žitarica jer nije industrijski promijenjena. Lako se probavlja, a ima i manji udio glutena. Zbog toga se često preporučuje starijim osobama. Sadrži proteine, vitamin K i niz minerala koji su potrebni ljudskom organizmu poput mangana, fosfora i magnezija. Ova žitarica smanjuje opasnost od nastanka dijabetesa, a korisna je i u prevenciji zloćudnih bolesti.

Pir | Foto: Pexels
Pir je zdrava žitarica koja se još naziva krupnik, dinkel ili spelta. Pir potječe iz Azije gdje se uzgajao još 5.000 godina prije Krista. Proširio se u Europu, a tamo su ga osobito cijenili stari Grci i Rimljani. Lakše je probavljiv i nutritivno bogatiji, a piru danas poput kvinoje, popularnost raste u cijelom svijetu. Riječ je o izvornoj žitarici koja nije industrijski promijenjena poput pšenice.
Bogat vitaminima, ali ga treba pravilno pripremiti
Za prehranu se najčešće koriste oljušteno zrno, brašno, pahuljice i klice pira. Pir sadrži vitamine B kompleksa. Najviše ima vitamina B3 te B1, B2, B3, B6 i B9, a ponešto i vitamina E. Sadrži proteine, vitamin K, minerale poput mangana, fosfora, magnezija, cinka i željeza te ponešto kalija, kalcija, natrija te cinka, bakra i selena. Udio glutena je mali pa je pir lakše probavljiv od pšenice, a zbog toga se posebno preporučuje djeci i starijim osobama. Za probavu su dobre i psyllium ljuskice, o kojima smo pisali ovdje.
Da biste iskoristili maksimum dobrobiti ove žitarice, trebate je pravilno skuhati. Smatra se da se procesom mljevenja u brašno ili prešanja u pahuljice gubi dio vitamina i minerala, no ipak znatno manje nego što je to slučaj kod drugih žitarica, piše alternativa-za-vas.com.
Pir jača imunološki sustav čemu znatno pridonosi i njegovo protuupalno djelovanje. Bogatstvo vitamina i minerala poboljšava imunitet, osobito bakar, cink, mangan i željezo. Koristan je u prevenciji zloćudnih bolesti, a poboljšava rad crijeva i općenito dobro djeluje na probavni sustav zbog vlakana povoljno djeluju na peristaltiku crijeva.
Povećava energiju i regulira metabolizam
Pir smanjuje opasnost od nastanka dijabetesa. To je zato što cjelovita zrna pira zbog složenih ugljikohidrata i vlakana imaju niži glikemijski indeks. Ujedno povoljno djeluje i na zdravlje srčano-krvožilnog sustava. Integralni pir zbog vlakana daje osjećaj dulje sitosti, a glukoza postupno ulazi u krvotok i ne uzrokuje naglo povećanje razine šećera u krvi. Pir nije jedina takva žitarica, jedna porcija bulgura sadrži mnoštvo vlakana, o čemu smo pisali ovdje.
Dobra je zamjena za namirnice višeg glikemijskog indeksa poput pšenice, griza, proizvoda od bijelog brašna, krumpira i riže. Korisna prehrambena vlakna iz pira pomažu u snižavanju lošeg kolesterola. također, pir povećava energiju, regulira metabolizam i uravnotežuje rad hormona. Iako pir ne sadrži puno kalcija, u njemu ima mnogo fosfora i magnezija koji su neophodni za ugradnju kalcija u kosti.
Učlanite se u mirovina.hr Viber grupu i budite u toku sa svim najbitnijim vijestima za umirovljenike. Pridružiti se možete klikom na link.