Ova žitarica je biljni izvor željeza: Bogata je vlaknima i bjelančevinama

Ivana Moslavac
4. siječnja 2025.
Zdravlje
A- A+

Bulgur je bogat složenim ugljikohidratima, vlaknima i bjelančevinama. Odličan je izbor za sve koji svoju prehranu žele obogatiti žitaricama. Bogat je vitaminom B koji pomaže pretvoriti hranu u energiju. Jedno istraživanje je pokazalo kako je konzumacija cjelovitih žitarica povezana sa smanjenim rizikom od bolesti srca, raka i drugih kroničnih bolesti.

Bulgur

Bulgur | Foto: Pexels

Bulgur se dobiva kuhanjem pšenice te sušenjem i drobljenjem u različite veličine kako bi se pretvorio u žitaricu. Bulgur je osnovna namirnica u zemljama Bliskog istoka i Mediterana. Ima snažan nutritivni učinak, orašastog je i zemljanog okusa.

Jedna porcija bulgura sadrži mnoštvo vlakana

Kvinoja
Kvinoja vrlo korisna za zdravlje: Cjelovita žitarica ima protuupalne učinke

Bulgur je namirnica bogata složenim ugljikohidratima, vlaknima i bjelančevinama, a odlična je opcija za ljude koji slijede vegetarijanske i veganske planove prehrane ili bilo koga tko svojoj prehrani želi dodati više zdravih cjelovitih žitarica. U bulguru postoji mala količina, manje od jednog grama, masti kada se priprema bez dodatnih ulja ili maslaca. Jedna porcija bulgura osigurava pet do šest grama proteina što je važno za ljudske kosti, piše verywellfit.com.

Također, bulgur je bogat vitaminom B koji pomažu pretvoriti hranu u energiju, a dobar je izvor mangana, fosfora i selena. Jedna porcija bulgura sadrži otprilike jednu trećinu preporučene dnevne doze vlakana, a ima ih više od primjerice kvinoje, koja je također vrlo zdrava cjelovita žitarica jer je puna proteina, vlakana i antioksidansa, o čemu smo pisali ovdje.

Bulgur je biljni izvor željeza

Heljda
Zaboravljena žitarica pomaže zdravlju srca i snižava šećer: Može biti zdrav dodatak varivima

Hrana bogata vlaknima pomaže osjećaju sitosti, smanjuje kolesterol i stabilizira šećer u krvi polaganim otpuštanjem glukoze u krvotok. Bulgur je biljni izvor željeza koje je neophodno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, kao i za sintezu određenih hormona, proteina i neurotransmitera. Velika pregledna studija primijetila je da je konzumacija cjelovitih žitarica povezana sa smanjenim rizikom od bolesti srca, raka i drugih kroničnih bolesti.

Zatim, neka istraživanja pokazuju da spojevi u cjelovitim žitaricama, uključujući bulgur, mogu pomoći u izgradnji i održavanju zdravog crijevnog mikrobioma. Dobre bakterije mogu pomoći u promicanju zdravog metabolizma i smanjiti rizik od inzulinske rezistencije i osjetljivosti.

Osim bulgura i kvinoje, heljda pripada zdravoj hrani jer sadrži mnoštvo minerala i antioksidansa. Ima višestruku namjenu, a jedna od njih je prerađivanje žitarice u žgance, brašno i rezance. Mnogi je koriste kao dodatak varivima, a izrazito je korisna za zdravlje srca i snižavanje šećera u krvi, o čemu možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap