Ova bobica štiti ljudske stanice od oštećenja: Sadrži niz vitamina, a posebno je vrijedan njezin sok
Aronija je vrsta borovnice i smatra se izrazito zdravim voćem. Ova vrsta borovnice sadrži vitamine A, C, B i E, a posebno je značajno što djeluje kao antioksidans. Od aronije možete napraviti i sok odnosno sirup koji je kao i same bobice, odličan izvor hranjivih tvari.
Bobice aronije u sebi nose važne hranjive tvari. Aronija se smatra i antioksidansom što znači da može spriječiti ili usporiti oštećenja stanica. Također, sadrži i vitamine A, C, B i E. Osim što ima vrijedna nutritivna svojstva, poznat je i domaći sok od aronije koji se može napraviti vrlo lako. Također, plodovi aronije mogu se i zamrznuti, a zatim odmrznuti prije upotrebe. Inače, borovnica je izniman antioksidans jer sadrži flavonoid koji pomaže u prevenciji raznih bolesti, o čemu smo pisali ovdje.
Postoji osnovna mjera za domaći sirup od aronije, a ona se po potrebi može i mijenjati. Od mjere koju ćemo navesti, dobije se oko dvije litre sirupa od aronije. Za sok od aronije će vam trebati četiri kilograma svježe ili smrznute aronije. Osim toga, potrebna su dva kilograma šećera, dvije litre vode i sok od dva limuna, piše N1.
Potrebno je pomiješati šećer i vodu, potom staviti na štednjak dok se šećer ne rastopi, odnosno dok ne počne kuhati, a to će trajati otprilike 15 minuta. Nakon toga možete dodati aroniju i pustiti je da prokuha. Zatim, nakon što smjesa zavrije, treba je kuhati od 5 do 10 minuta, a pri tome je i neprestano miješati. Nakon što je gotov, smjesu treba pustiti da se ohladi.
Kada se sirup od aronije potpuno ohladi, možete ga procijediti kroz gazu ili cjedilo, a bobice ostaviti. Nakon toga bobice također procijedite, najbolje kroz gazu, a zatim procijedite sve još jednom.
Potom dobiveni sok od aronije možete ponovno staviti kuhati, a čim prokuha potrebno ga je maknuti s vatre i dodati limunov sok. Ovako pripremljen sok odnosno sirup od aronije odmah treba uliti u sterilizirane i zagrijane boce. Nakon toga, boce treba odmah zatvoriti i tek kada se potpuno ohlade treba ih pohraniti na hladnom i tamnom mjestu. Sok se može pripremiti i u sokovniku bez dodatka drugih namirnica.