Nutricionistica otkriva: ‘Slani doručak bolji je za starije, a ove četiri žitarice su najzdravije’
Dobro zdravlje prati kvalitetna i izbalansirana prehrana, a za to je bitan i zdravi doručak. Žitarice su jedne od namirnica koje je korisno uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer su bogate brojnim složenim ugljikohidratima, vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Zašto ih je važno jesti, za Mirovina.hr nam je ispričala magistra nutricionizma Margita Zlatić Crnković. Često čujemo da je doručak najvažniji obrok u danu jer pokreće naš organizam, a što se starijim osobama preporuča jesti ujutro, objasnila nam je nutricionistica.

Magistra nutricionizma Margita Zlatić Crnković | Foto: Privatna arhiva/Canva/Pexels
Kvalitetna prehrana jedna je od ključnih faktora za dobro zdravlje. Magistra nutricionizma Margita Zlatić Crnković za Mirovina.hr je otkrila zašto su žitarice važne za starije osobe i koje su od njih najzdravije. Kako bi dan započeli puni energije, neizostavan je i zdrav doručak. Nutricionistica Zlatić Crnković nam je objasnila što se kao jutarnji obrok posebno preporuča starijim osobama.
‘Slani doručak može biti bolji izbor’
Ako pričamo o tome je li bolji slani ili slatki doručak, magistra nutricionizma istaknula je kako oboje ima svoje prednosti. No, za starije osobe često je bolji slani doručak. Razlog tome je stabilizacija šećera u krvi i bolji unos proteina i zdravih masti koje su prisutne upravo u slanom doručku.
– Prednosti slanog doručka su da stabilizira šećer u krvi i sprječava nagle padove energije, dok više proteina pomaže u očuvanju mišićne mase. Manji unos jednostavnih šećera smanjuje rizik od dijabetesa. S druge strane, prednosti slatkog doručka, ako je baziran na cjelovitim žitaricama i voću, osigurava vlakna i antioksidanse. Također, može biti lakše probavljiv za osobe s osjetljivim želucem, objasnila je.
Omlet s povrćem i integralnim kruhom jedan je od slanih doručaka koji se posebno preporuča starijima. Osim toga, nutricionistica je kao zdravi slani doručak predložila jogurt ili kefir s orašastim plodovima i sjemenkama.
Proteini, zdrave masti i vlakna
Integralna kaša koja sadrži pir, zob, ili proso s dodanim sirom i maslinovim uljem, još su jedna od opcija slanog doručka koji može dati potrebnu snagu vašem organizmu. Zlatić Crnković smatra da je slatke doručke potrebno jesti umjereno. Jedan od njih je zobena kaša s orašastim plodovima i cimetom, pri čemu je dobro staviti manje voća zbog šećera koje sadrže. Osim toga, slatko jelo koje se može pojesti ujutro može sadržavati skyr ili grčki jogurt s lanenim sjemenkama i nekoliko bobica.
– Zaključno, za starije osobe idealan je uravnotežen doručak s naglaskom na proteine, zdrave masti i prehrambena vlakna. Slani doručak može biti bolji izbor za starije zbog stabilizacije šećera u krvi i očuvanje mišićne mase, dok je slatki doručak dobar ako je napravljen s cjelovitim namirnicama i umjeren u šećeru, rekla je magistra nutricionizma.
Ove četiri žitarice su najzdravije
Žitarice poput kus-kusa, bulgura, pira i zobi izuzetno su važno za zdravlje starijih osoba i umirovljenika, naglasila je nutricionistica. Razlog tome je što su bogate složenim ugljikohidratima, vlaknima, vitaminima B skupine, mineralima poput željeza, magnezija i cinka te antioksidansima. Žitarice pospješuju zdravlje crijeva i koriste probavi zbog visokog sadržaja vlakana. Osim toga, smanjuju zatvor i doprinose zdravlju crijevne mikrobiote. Mnogo je korisnih namirnica za probavu, a nedavno nam je nutricionist Josip Rešetar otkrio kako su jedne od njih psyllium ljuskice. Više o tome možete pročitati ovdje.
Nadalje, žitarice održavaju energiju i stabilan šećer u krvi zbog složenih ugljikohidrata. Također osiguravaju dugotrajnu energiju bez naglih skokova šećera u krvi, što je ključno za prevenciju dijabetesa tipa 2. Bitne su i za zdravlje srca jer pridonose snižavanju kolesterola i krvnog tlaka, kako je naglasila naša sugovornica, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Žitarice su bitne za očuvanje mišićne mase i kostiju. Točnije magnezij, cink i željezo u njima pridonose očuvanju mišićne mase. Isto tako jačaju imunitet i pomažu zdravlje kostiju. Kao najzdravije žitarice magistra nutricionizma Zlatić Crnković izdvojila je zob, pir, bulgur i kvinoju.
– Zob je najbolji izvor beta-glukana, ima vlakna koje snižava kolesterol i stabilizira šećer u krvi. Tu je i pir koji sadrži više proteina i vlakana od obične pšenice, a bogat je magnezijem i željezom. Osim toga, jako je zdrav i bulgur jer je niskokaloričan, bogat vlaknima i proteinima. Odličan je za probavu i sitost. Kvinoja, iako nije prava žitarica smatra se jako zdravom jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini izvrsnim izvorom biljnih protein, kazala je nutricionistica Zlatić Crnković.
Učlanite se u mirovina.hr Viber grupu i budite u toku sa svim najbitnijim vijestima za umirovljenike. Pridružiti se možete klikom na link.