Nova studija otkrila: Dodatak prehrani koji često uzimaju starije osobe može povećati rizik od nekih bolesti
Studija je otkrila kako riblje ulje u obliku dodatka prehrani može znatno utjecati na povećanje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara kod određene grupe ljudi. Točnije, ovaj dodatak je opasan za one koji nemaju povijest kardiovaskularnih bolesti. Upravo riblje ulje često koriste starije osobe jer sadrži vitamine A, E i D, omega-3 masne kiseline, a koristi se i za očvršćivanje kosti i snižavanje krvnog tlaka.
Studija objavljena u British Medical Journalu je otkrila vrlo neobičnu činjenicu, a to je da riblje ulje zapravo može biti štetno. Ipak, potrebno je napraviti dodatna istraživanja.
Novi rezultati istraživanja pokazuju kako redovita uporaba dodatka ribljeg ulja može utjecati na razvoj rizika za fibrilaciju atrija i moždani udar među općom populacijom. U istraživanju se pratilo više od 415.000 stanovnika Velike Britanije starosti između 40 i 69 godina. Sve je trajalo 12 godina, a povezalo se dodatke ribljeg ulja s 13 posto većim rizikom od razvoja fibrilacije atrija i 5 % većim rizikom od moždanog udara kod onih koji nisu imali povijest kardiovaskularnih bolesti, navodi index.hr.
S druge strane, osobe koje već imaju povijest kardiovaskularnih bolesti će riblje ulje koristiti i smanjiti opasnost od progresije fibrilacije atrija u srčani udar, a smanjit će i rizik od smrti nakon zatajenja srca. Zaključak studije je da je potrebno provesti dodatna istraživanja.
Isto tako, treba znati da kod uzimanja dodataka prehrani treba biti oprezan i ne uzimati ih na svoju ruku kada osoba već koristi lijek za neke bolesti ili stanja. Uvijek se moraju uzimati u dogovoru s liječnikom, a kako skladištiti dodatke prehrani i na što sve paziti nam je u ovom tekstu otkrila Ana Babić Perhoč, doktorica znanosti, magistra farmacije i viša asistenticu Zavoda za farmakologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.