Nije svaki savjet dobronamjeran: Zbog jedne greške s češnjakom mnogi su završili u bolnici

Milan Dalmacija
27. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Mnogi probleme s visokim tlakom rješavaju konzumiranjem češnjaka. No, na internetu se pojavio savjet da za bolji učinak treba pojesti cijele režnjeve. Liječnici, pak, upozoravaju da to može izazvati mnoštvo drugih problema, zbog čega neki završe i na hitnoj.

češnjak

Foto: Unsplash

Iako je češnjak vrlo zdrav te pridonosi jačanju imuniteta ili snižavanju krvnog tlaka, u što se u posljednje vrijeme uvjeravaju i medicinari, o njegovoj ljekovitosti, odnosno blagotvornosti na naš organizam ovisi i način na koji ga jedemo.

hrana
Nutricionist otkrio što jesti na jesen da zaštitite imunitet: 'Najbolje smjernice za očuvanje zdravlja daje nam priroda'

Naime, mnogi su ljudi, potaknuti savjetom na internetu, odlučili jesti čitave režnjeve češnjaka kako bi snizili tlak. Možda su i uspjeli, ali su zbog toga imali druge tegobe, a liječnica beogradske hitne pomoći Ivana Stefanović opisala je s čime se sve susrela.

– Imali smo slučajeve da ljudi čitaju razne savjete na internetu i primjenjuju ih, a onda nam se javljaju s raznim simptomima. Tako se raširio neki recept po kojem treba gutati po cijeli režanja češnjaka. To za posljedicu ima užasne bolove u želucu, treba nam vremena da ustanovimo otkud te tegobe, a onda otkrijemo da su ljudi gutali češnjak. To ih može dovesti do toga da budu disfunkcionalni i po 48 sati, prenosi njene riječi portal Zadovoljna.rs.

Stručnjaci već godinama upozoravaju kako je najbolje jesti zgnječeni sirovi češnjak, jer se tako potiče kemijska reakcija koja oslobađa alicin, enzim odgovoran za ljekovita svojstva ovog povrća. Ako, pak, koristite češnjak u varivima, dobro ga je ubaciti u jelo pred kraj kuhanja, tako da ne bude izložen visokim temperaturama dulje od 10 minuta. O tome koji je najzdraviji dio češnjaka smo pisali ovdje, a u našem članku možete otkriti i kako ga najlakše oguliti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap