Napitak poznat kao ‘čaj od gljive’: Sadrži korisne probiotike, a pomaže i kod bolesti srca
Fermentirani čaj kombuča prepun je probiotika korisnih za probavu. Čaj se dobiva dodavanjem specifičnih sojeva bakterija, kvasca i šećera u crni ili zeleni čaj. Kombuča je prepoznatljiva po opni, gljivi na površini tekućine, naziva se ‘scoby’ što znači simbiotska kultura bakterija i kvasca. Kombuča sadrži antioksidanse, pomaže kod bolesti srca, a može spriječiti širenje kancerogenih stanica, prema nekim istraživanjima.

Kombuča | Foto: Unsplash
Kombuča je vrsta fermentiranog čaja. Poznata je po probioticima koji su korisni za probavu. Riječ je o nekoliko vrsta bakterija mliječne kiseline koje mogu imati probiotičku funkciju. Napitak štiti od bolesti poput dijabetesa.
Kombuča poznata kao ‘čaj od gljiva’
Fermentirani čaj se dobiva dodavanjem specifičnih sojeva bakterija, kvasca i šećera u crni ili zeleni čaj, a zatim se ostavlja da fermentira tjedan ili više. Tijekom ovog procesa, bakterije i kvasci stvaraju opnu koja podsjeća na gljivu na površini tekućine. Zbog toga je kombucha poznata i kao ‘čaj od gljiva’, piše healthline.com.
Živa simbiozna kolonija bakterija i kvasca ili ‘scoby’ koja se može koristiti za fermentaciju nove kombuche. ‘Scoby’ znači simbiotska kultura bakterija i kvasca. Procesom fermentacije nastaje octena kiselina i nekoliko drugih kiselih spojeva, tragovi alkohola i plinovi koji ju čine gaziranom. Zeleni čaj sadrži mnoge bioaktivne spojeve, poput polifenola, koji su snažni antioksidansi u tijelu. Osim kombuče, kod kuće možete uzgojiti i klice, ovdje smo pisali kako to možete učiniti.
Pomaže kod bolesti srca
Bolesti srca vodeći su svjetski uzrok smrti. Istraživanja na štakorima pokazale su da kombuča može značajno poboljšati dva pokazatelja bolesti srca, ‘loš’ LDL i ‘dobar’ HDL kolesterol i to u samo 30 dana. Zeleni čaj štiti čestice LDL kolesterola od oksidacije, za koju se smatra da doprinosi srčanim bolestima. Točnije, oni koji piju zeleni čaj imaju niži rizik od razvoja srčanih bolesti, a prednost je to koja se odnosi i na kombuču.
Dijabetes tipa 2 karakteriziraju visoke razine šećera u krvi i inzulinska rezistencija. Još jedno istraživanje provedeno na štakorima dijabetičarima otkrilo je da kombuča usporava probavu ugljikohidrata. To smanjuje razinu šećera u krvi, a tako se poboljšava rad jetre i bubrega.
Kombuča je pomogla spriječiti rast i širenje kancerogenih stanica, vjerojatno zbog visoke koncentracije polifenola čaja i antioksidansa, prema studijama iz epruvete. Nije do kraja jasno kako djeluju antikancerogena svojstva polifenola čaja, ali smatra se da polifenoli blokiraju mutaciju gena i rast stanica raka, dok također potiču smrt stanica raka. Međutim, nije potvrđeno ima li kombuča antikancerogeno djelovanje na ljude.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.