Istraživanje otkrilo: Određeni način prehrane smanje rizik od razvoja raka i bolesti srca
Biljna prehrana, prema najnovijem istraživanju koje je trajalo duže od dva desetljeća, reducira rizik od razvoja raka, bolesti srca i ranog umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Idealan scenarij, prema stručnjacima je taj ako osoba prihvati vegetarijansku, vegansku i lakto-vegetarijansku prehranu, da uvede i redovnu tjelovježbu kako bi osjetila sve zdravstvene benefite tog načina života.
Nakon više od 20 godina istraživanja, nova analiza je pokazala da biljna prehrana, točnije vegetarijanska, veganska i lakto-vegetarijanska prehrana, drastično snižavaju stopu rizika od razvoja raka, bolesti srca i ranog umiranja od kardiovaskularnih bolesti.
– Uz smanjenje kardiovaskularnih čimbenika rizika kao što su krvni tlak i kolesterol, ova analiza pronašla je ‘zaštitni učinak’ za određene vrste raka, uključujući jetru, debelo crijevo, gušteraču, pluća, prostatu, mokraćni mjehur, melanom, bubreg i ne-Hodgkinov limfom, istaknuo je glavni autor studije dr. Angelo Capodici.
Isto tako, treba imati na umu da, prema riječima stručnjaka, konzumacijom nezdrave biljne prehrane u obliku voćnih sokova, rafiniranih žitarica, čipsa i gaziranih pića kod djece raste rizik od poništenja pozitivnih učinaka te vrste prehrane koje će se direktno odraziti na zdravstvenu sliku.
Iznimno su važni i preostali aspekti načina života
Uvođenje biljne prehrane u vašu rutinu nije dovoljno samo po sebi. Unatoč rezultatima istraživanja prema kojima ljudi koji konzumiraju biljnu prehranu često žive zdravije i kvalitetnije, prednosti se u potpunosti osjete implementiranjem fizičke aktivnosti i odbacivanjem unosa hrane i pića obogaćenih rafiniranim šećerom, rafiniranim žitaricama, raznim vrstama grickalica, ali i izbacivanjem alkohola i duhana.
– Ono što se ovdje pripisuje prehrani može biti djelomično posljedica drugog načina života, tvrdi specijalist za preventivnu medicinu dr. David Katz.
Ako se osoba okrene biljnoj prehrani, a da pritom ne uvede tjelovježbu u svoju tjednu rutinu, prema pojedinim istraživanjima, i dalje bi mogla uvidjeti određene zdravstvene prednosti.
– Došlo je do pada LDL kolesterola, inzulina i tjelesne težine u samo osam tjedana, a sve zbog jedenja hrane bez životinjskih proizvoda, tvrdi jedan od koautora studije Christopher Gardner, prenosi cnn.com.
Antioksidativni i protuupalni učinci
Iza svega toga se krije nutritivna vrijednost koju nudi biljna prehrana, od visoke razine vitamina, minerala i drugih tvari s antioksidativnim i protuupalnim učincima. Pored toga, autori studije tvrde kako biljna prehrana smanjuje upalne učinke do kojih dolazi konzumacijom mesa i prerađene hrane.
– Biljke imaju više vlakana, manje zasićenih masti i nula kolesterola, pojasnio je Christopher Gardner.
Sudeći prema rezultatima ovog istraživanja o zdravstvenim benefitima koje sa sobom nosi biljna prehrana, osoba koja se okrene ovom načinu života smanjit će rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i upala.
Ipak, trudnice nisu iskusile nikakve prednosti biljne prehrane, kako tvrdi glavni autor studije koji je u nastavku dodao da je ovo ‘intrigantno otkriće’ koje treba dodatno istražiti, piše cnn.com.
Prehrana bez mesa se možda čini kompliciranom, ali vrlo ju je jednostavno provesti, a sve je još lakše kada već imate unaprijed pripremljene recepte koje možete pronaći ovdje. Uvijek treba isprobati nove stvari, pogotovo ako one utječu pozitivno na zdravlje.