Liječi srčane bolesti, dijabetes i osteoporozu, a jača imunitet, pamćenje i probavni sustav – upoznajte lan
Laneno sjeme je biljna hrana koja daje zdravu masnoću, antioksidanse i vlakna. Neki ga zovu “funkcionalnom hranom” jer može poboljšati zdravlje ljudi. Ovo su, do sad provedena, znanstvena istraživanja koja potvrđuju dobrobiti konzumacije lana za naše zdravstveno stanje!
Ljudi su uzgajali lan kao usjev u drevnom Egiptu i Kini. U Aziji je tisućama godina imao ulogu u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Danas je lan za konzumaciju dostupan u obliku sjemenki, ulja, praha, tableta, kapsula i brašna. Prema rezultatima znanstvenih istraživanja, ovo su razlozi zbog kojih lan morate uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu!
Sastav lanenog sjemena
Hranjive tvari u lanenom sjemenu uključuju lignane, antioksidanse, vlakna, proteine i polinezasićene masne kiseline poput alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država, žlica mljevenog lanenog sjemena mase 7 g sadrži: 37,4 kalorije, 1,28 g proteina, 2,95 g masti (uglavnom nezasićene), 2,02 g ugljikohidrata, 1,91 g vlakana, 17,8 mg kalcija, 27,4 mg magnezija, 44,9 mg fosfora, 56,9 mg kalija. Konzumiranje ovih hranjivih sastojaka može pomoći u smanjenju rizika od različitih zdravstvenih stanja.
Lan poboljšava zdravlje srca
Američka udruga za srce (AHA) preporučuje unositi više vlakana i omega-3 masnih kiselina za jačanje zdravlja srca. Znanstvenici povezuju omega-3 masne kiseline, obično prisutne u masnoj ribi, sa smanjenjem kardiovaskularnog rizika. Doktor Rodriguez-Leyva sugerira da laneno sjeme može ponuditi vrijednu alternativu morskim izvorima omege-3 što je korisna informacija za ljude koji slijede biljnu prehranu ili ne konzumiraju dovoljno ribe.
Lan smanjuje kolesterol
Lan sadrži fitosterole koji pomažu u sprječavanju apsorpcije kolesterola u crijevima. Istraživači iza studije iz 2012. godine u kojoj je sudjelovalo 17 ljudi otkrili su da konzumiranje lanenih sjemenki snižava razinu LDL kolesterola i pomaže tijelu u uklanjanju masnoća.
U 2010. godini, znanstvenik Fukumitsu ispitao je učinak lanenog sjemena na razinu kolesterola u muškaraca s umjereno visokim kolesterolom. Sudionici su tijekom 12 tjedana uzimali kapsulu lignana ili placebo. Razina kolesterola je pala samo kod onih sudionika koji su uzimali lignan.
Lan ublažava simptome artritisa
Prema Zakladi za artritis, laneno sjeme može pomoći smanjiti bol i ukočenost zglobova. Neke ga osobe konzumiraju kod stanja kao što su reumatoidni artritis, lupus i Raynaudov fenomen.
Lan za dijabetes
Lignani i drugi fitoestrogeni mogu pomoći u smanjenju rizika od kroničnih stanja poput dijabetesa. U 2013. godini, znanstvenici Hutchins i suradnici su tijekom 25 tjedana davali 25 osoba 0 g, 13 g ili 26 g lanenog sjemena svaki dan. Sudionici su imali predijabetes i bili su muškarci s pretilošću ili prekomjernom težinom i žene koje su bile podvrgnute menopauzi. Doza od 13 g snizila je razinu glukoze i inzulina te poboljšala osjetljivost na inzulin.
Lan smanjuje rizik od pojave karcinoma
Istraživanja objavljena u “Journal of Clinical Medicine” sugeriraju da omega-3 masne kiseline kao i lignani koje se nalaze u lanu, mogu pomoći spriječiti rast različitih vrsta karcinoma.
Istraživanje iz 2013. koje je provela E. Lowcock otkrilo je nižu učestalost karcinoma dojke kod žena koje su redovito konzumirale laneno sjeme. Također, u 2018. godini, autorica Ana Calado zaključila je da laneno sjeme može pomoći smanjiti rizik od raka dojke nakon menopauze.
Lan smanjuje utjecaj zračenja
BMS Cancer piše da su u 2013. godini, znanstvenici pronašli dokaze koji ukazuju na to da su dijetni lignani iz lanenog sjemena pomogli miševima da se oporave od zračenja. Miševi koji su konzumirali lignane imali su niže razine upale, ozljeda, oksidativnih oštećenja i fibroze, kao i bolju stopu preživljavanja, u usporedbi s onima koji ih nisu konzumirali. Ako daljnji testovi na ljudima pokažu slične rezultate, lignani iz lanenog sjemena mogli bi pomoći u liječenju problema s plućima nakon izloženosti zračenju ili radioterapiji.
Konzumacija lana
Lan se može konzumirati mljeven (jedna žlica dnevno), kao ulje (jedna do tri žlice dnevno) ili u kapsulama (1.300–3.000 mg dnevno). Ljudi bi trebali pokušati izbjegavati cijelo laneno sjeme i jesti ga isključivo netom mljeveno, jer crijeva ne mogu apsorbirati sve hranjive sastojke iz cijelih sjemenki.
Mljeveno laneno sjeme ili ulje dodajte u: žitarice za doručak, jogurt, kefir, smoothie, juhe, variva i salate.
https://www.youtube.com/watch?v=ww9aMHULeDI
Savjeti
Konzumirajte lan pijući puno tekućine kako biste spriječili probavne probleme. Kupujte samo male bočice lanenog ulja u tamnim, staklenim bocama i čuvajte ih u hladnjaku, jer se ulje brzo kvari i gubi svoja dragocjena svojstva. Izbjegavajte zagrijavanje lanenog ulja pri kuhanju. Dodajte ga naknadno, u već pripremljena jela.
Rizici
Hranjive tvari u lanenom sjemenu možda neće imati koristi za sve. Ljudi bi trebali izbjegavati proizvode od lanenog sjemena ili najprije razgovarati s liječnikom ako: imaju alergiju na lan, upotrebljavaju sredstva za razrjeđivanje krvi, poput varfarina ili aspirina, koriste nesteroidne protuupalne lijekove i lijekove za snižavanje kolesterola ili imaju hormonski osjetljiv rak dojke ili maternice.