Kupujete li na tržnici? Evo zašto biste trebali jesti više ove domaće hrane
U subotu je održan Dan hrvatskih tržnica, a građani su imali priliku probati zelene sokove, ali i naučiti nešto novo. Iako sve manje ljudi kupuje na tržnicama, kupovanje svježih i zdravih sezonskih namirnica je iznimno važno za organizam, a jača se i lokalna ekonomija.
Hrana s tržnice ima i dulji rok trajanja pa se manje hrane i baca, a jednako tako nije tretirana raznim kemikalijama pa je samim time i bolja za konzumaciju. Kada kupujete na tržnicu, uvijek proučite ponudu kod više prodavača i najbolje je da uvijek kupujete kod istih, u koje imate povjerenje.
Hrana s tržnice je zdravija
– Hrana s tržnice je hrana s najmanje CO2 otiska, ona je praktički jučer bila u zemlji, a danas je na vašem stolu. Nema velikih transportnih lanaca u plasiranju takve hrane na tržište, nema tretiranja kojekakvim plinovima i zamrzavanja. Ta je hrana zdravija, a i kupovanje na tržnici navodi ljude da kupuju odgovornije, u manjim količinama što na koncu dovodi i do manjeg bacanja hrane, rekao je predsjednik Udruge hrvatske tržnice Niko Pervan za HRT.
Dodao je i kako ljudi sve manje kupuju na tržnicama zbog velikih trgovačkih centara, ali i zbog radnog vremena tržnica koje baš ne odgovara onima koji imaju posao. Ipak, nada se i vjeruje kako tržnice imaju svijetlu perspektivu.
Osim toga, još jedan razlog za posjet tržnicama, a koji nam je otkrio nutricionist Nikola Roca, je taj da uvijek treba jesti sezonsko i prirodno, a upravo se na tržnicama mogu pronaći takve namirnice. Tu spada cijeli spektar voća: od jabuke, grožđa, kivija, naranča, mandarina, nara i drugih, kao i suhe smokve, šljive, marelice, grožđice i drugo prerađeno voće, ali i povrće koje je bogato vitaminima i mineralima. Još tajni o tome što bi se sve trebalo jesti na jesen nam je ispričao u ovom tekstu.