Kivi je pun vitamina C: Ublažava simptome astme, a možete ga jesti i u slanim jelima

Ivana Moslavac
12. siječnja 2025.
Zdravlje
A- A+

Kivi je plod bogat vlaknima, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje jačaju imunitet. Ima visoki sadržaj vitamina C, a pomaže ublažavanju simptoma astme. Izvor je kalija pa podržava i zdravlje srca. Odličan je za probavu, a zanimljivo je da se kivi može koristiti u receptima za omekšavanje mesa zbog enzima aktinidina. Osim u slatkim jelima poput kolača, može se uvrstiti i u slana jela.

Kivi

Kivi | Foto: Pixabay

Kivi je voće sa smeđom kožom, svijetlozelenim mesom i malim crnim sjemenkama, a osim što se jede unutrašnjost ploda, jestiva je i koža. Prednosti kivija su ublažavanje simptoma astme, a potpora je i srcu. Plod je bogat antioksidansima, a kivi osim u slatka jela, možete uvrstiti i u slana jela. Odlično se slaže s bijelim mesom, šunkom, peradi i ribama.

Plod i stablo mušmule
Plodovi ove manje poznate voćke dozrijevaju zimi: Od nje možete napraviti svašta pa i džem i liker

Voće je poznato po visokom sadržaju vitamina C. Osim toga, uključivanje kivija u zdravu prehranu može podržati zdravlje srca, a čini se da njihova konzumacija povećava lipoprotein visoke gustoće (HDL), takozvani dobar kolesterol, piše bbcgoodfood.com. Osim toga, smanjuje trigliceride, odnosno masnoće u krvi, a koristan je i za smanjenje krvnog tlaka. Također je bogat vlaknima, a pomaže i pravilnoj probavi.

Kivi sadrži enzim koji se zove aktinidin koji olakšava razgradnju proteina što pomaže da se hrana učinkovitije probavi. Zanimljivost je da se kivi može koristiti u receptima za omekšavanje mesa. Izvor kalija je i mušmula čiji plodovi dozrijevaju zimi, a o tome možete pročitati ovdje. Kivi je izuzetno bogat hranjivim tvarima koje jačaju imunitet, uključujući vitamine C, E, K i folat, kao i karotenoidima, vlaknima i fitokemikalijama.

Studije sugeriraju da mogu podržati imunološki sustav i potencijalno smanjiti učestalost i težinu prehlade i simptoma sličnih gripi kod osjetljivih skupina kao što su stariji ljudi i djeca. Voće kivija bogato je hranjivim tvarima i fitokemikalijama koje imaju antioksidativna svojstva, a ona pomažu u smanjenju oksidativnog oštećenja i kao rezultat mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Kivi je alergen, iako su simptomi kod većine osjetljivih osoba blagi, kod nekih su zabilježene i teške reakcije. Ako ste alergični na lješnjake, avokado, smokve, pelud ili lateks, možete doživjeti reakciju na kivi. Ako su vam propisani lijekovi za krvni tlak ili antikoagulansi, redovita konzumacija kivija u prehrani može pojačati njihove učinke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap