Kakadu šljive: Najzdravije voće na svijetu raste samo u jednoj zemlji

Jasmina Grgurić Zanze
2. studenoga 2024.
Zdravlje
A- A+

Kakadu šljive su sitne, zelene, gorke i slankaste pa tako više nalikuju maslinama, nego šljivama. S maslinama, osim izgleda, imaju i zajednička jaka antioksidativna svojstva zbog obilja polifenolnih spojeva. Kakadu šljive smatraju se najvećim prirodnim izvorom vitamina C te općenito jednom od najzdravijih voćnih namirnica na svijetu. Međutim, rastu samo u nedostupnim tropskim šumama Australije, a sve se više koriste u obliku praha kao dodatak prehrani i kozmetici. Istraživanja potvrđuju njihove blagotvorne učinke na zdravlje, što bi moglo doprinijeti njihovom rasprostranjenijem uzgoju i berbi.

Kakadu šljive | Snimak zaslona/YouTube

Kakadu šljive | Snimak zaslona/YouTube

Kakadu šljive smatraju se najzdravijom vrstom šljive na svijetu. Riječ je o voću koje predstavlja najveći pronađeni prirodni izvor vitamina C, ali i ostalih spojeva s ljekovitim svojstvima. Premda se zove šljiva, zapravo nema veze sa šljivama iz našeg podneblja. Naime, kakadu šljiva je sitna, zelene je boje i gorkog okusa, a upravo se iza te gorčine, kao i one u maslinama, krije prava riznica zdravlja.

Istraživanje potvrđuje učinke kakadu šljive

Nešto lošija vijest je da plod raste samo u lokaliziranim tropskim šumama Australije, gdje se bere u teže dostupnim predjelima mahom za lokalnu upotrebu. Ipak, sve su češći pripravci u prahu za koje i znanost potvrđuje da imaju učinkovitost kao i kod konzumacije svježe kakadu šljive. Međutim, pripravci nisu jeftini, upravo zašto što kakadu šljive nema posvuda. Također, njezine blagodati koriste se sve više i u kozmetici.

Istraživanje Sveučilišta u Queenslandu potvrdilo je nedavno iznimna antioksidativna svojstva u ovoj australskoj hrani koju domorodačko stanovništvo koristi iz naraštaja u naraštaj. Dr. Oladipupo Adiamo iz Centra za nutricionizam i prehrambene znanosti istražio je učinkovitost kakadu šljive u prahu kao sastojka hrane.

Šljive u loncu i džem u posebnoj posudi
Bakina kuhinja: Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica

– Kakadu šljive jedu i koriste generacijama starosjedilačke zajednice za liječenje glavobolje, prehlade i gripe te kao antiseptik. Međutim, prije nego što ga prehrambena industrija može koristiti, trebaju znanstveni podaci koji će potvrditi što voće sadrži i što čini, rekao je dr. Adiamo.

Osim dobro proučenog visokog sadržaja vitamina C, voće ima polifenolne spojeve koji mu daju antioksidativna svojstva za sprječavanje ili odgađanje oštećenja stanica. Polifenolni spojevi se prirodno nalaze u hrani biljnog podrijetla i mogu pomoći u smanjenju rizika za određene bolesti, rekao je dr. Adiamo.

Antioksidativna svojstva još veća u prahu

Znanstvenici su istraživanjem došli do zaključka da polifenoli u prahu kakadu šljive imaju još veća antioksidativna svojstva i tijelo ih lakše apsorbira. Takvi rezultati su obećavajući i podupiru domorodačko znanje o ovom vrijednoj namirnici. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja.

Najveći izazov pritom je opskrba voćem koje raste u divljini. Veća potražnja mogla bi to promijeniti, što bi pak dovelo do poslovnih prilika za rast autohtonih zajednica te pomoglo njihovoj berbi kakadu šljive.

Ovo voće pomaže pri usporavanju procesa starenja, a doprinosi i boljem pamćenju

Naziva se još kozja šljiva, slana šljiva, zelena šljiva i divlja šljive, a stručan naziv joj je Terminalia Ferdinandiana. Osim što je bogata polifenolima, odnosno jakim antioksidansima, obiluje i vlaknima, vitaminom E, bakrom, željezom i antioksidansima, što kakadu šljivu čini superhranom. Namirnice koje su bogate polifenolima, a Europljanima su puno dostupnije od kakadu šljive, su borovnice, kupine, crno vino, maslinovo ulje, orasi, kakao, chia sjemenke i ostalo. Kakadu šljiva, kao i ostale namirnice bogate polifenolima, imaju snažna protuupalna djelovanja, izvrsna su za kožu, smanjuju razvoj bolesti, a pripisuju im se i antikancerogena svojstva. Voće bogato antioksidansima usporava proces starenja i pospješuje bolje pamćenje, što je posebno važno kako starimo, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap