Hrvati rijetko koriste ovaj začin: Ublažava artritis, a pomaže kod visokog tlaka i masne jetre
Može ublažiti negativne posljedice artritisa, pojačati metabolizam, dobar je za probavu, ali i za reguliranje krvnoga tlaka. Prava je šteta da Hrvati u kuhinji rijetko koriste kajenski papar koji se može dodati mnoštvu jela, pogotovo onih koja se pripremaju “malo” pikantnija.
Ljuta i začinjena hrana nije posve stran koncept hrvatskoj kuhinji, ali treba dobro odabrati kojim ljutim začinom pojačati fiš, čobanac, grah, ma bilo koje jelo koje je dobro malo jače začiniti ljutinom.
I dok ljutu papriku koristi gotovo svako domaćinstvo, sve je popularniji prah kajenske papričice koja originalno potječe iz Središnje i Južne Amerike.
Kajenski papar može se koristiti u puno različitih jela, a sam po sebi ima impresivan nutricionistički učinak koji pomaže ili ublažava kod niza zdravstvenih tegoba koje su češće kod starijih ljudi.
Ublažava bolove u zglobovima i mišićima
Zivim.gloria.hr donosi popis potencijalnih ljekovitih učinaka pikantne papričice koja je bogata antioksidansima, a kapsaicin, odnosno aktivna supstanca ljutih paprika, čini ga izuzetno zdravim.
Može djelovati kao prirodni analgetik za bolne zglobove i mišiće. Kapsaicin je inače sastojak u mnogim bezreceptnim lijekovima za artritis i bol u mišićima.
Neka istraživanja su pokazala da može ublažiti specifičnu bol u zglobovima uzrokovanu osteoartritisom ako se nanese na kožu bolnog područja. Postoje i kreme na bazi kapsaicina koje ublažavaju bol izazvanu reumatoidnim artritisom, a korisne su kod bolova u mišićima.
Od ljutog ste manje gladi
Pikantna hrana može smanjiti apetit. Istraživanje je uspoređivalo osjećaj “sitosti” kod obroka koji su bili začinjeni kajenskim paprom i one koji nisu. Ispitanici koji su dobili porcije s kajenskim paprom osjećali su se sitije i imali su manju potrebu za hranom nakon takvog obroka.
Druga istraživanja kažu da čili papričice poput kajenske djeluju kao prirodni ubrzavač metabolizma. Nije posve jasno kako ljutoj hrani uspijeva u kontroliranju osjećaja sitosti, no neka istraživanja pokazuju da nakon konzumacije opada proizvodnja hormona koji nam javlja da smo gladni.
Otvaraju začepljen nos
Ako imate začepljen nos ili problema sa sinusima, ljuta hrana začinjena kajenskom papričicom može biti učinkovito rješenje.
Kada ljudi konzumiraju ljutu hranu, kapsaicin stanjuje sluznicu unutar nosa i omogućava bolju protočnost zraka i drenažu. To može pomoći oboljelima od prehlade ili gripe kao i osobama koje se pate od alergija.
Poboljšava cirkulaciju
Zdrava porcija ljutog kajenskog papra može poboljšati cirkulaciju i zdravlje krvožilnog sustava, pokazalo je istraživanje objavljeno u kardiološkom znanstvenom časopisu BMJ-a Open Heart.
Kajenski papar će vam tako pomoći kod ateroskleroze, povišenog krvnog tlaka, bolesti masne jetre i angine. Ako se borite s nekim od navedenih zdravstvenih stanja, uvrstite čili kajenske papričice u svakodnevne začine.
Pun je vitamina A
Kajenski papar ima preko 13 kvalitetnih hranjivih sastojaka, a posebno je bogat vitaminom A. I ptice na grani znaju da je vitamin A dobar za zdravlje očiju, mozga i kože. Budući da funkcionira kao antioksidans, ima i protuupalno djelovanje.
Pomaže kod probave
Istraživanje u stručnom časopisu Journal of Complementary and Integrative Medicine pokazalo je da kajenski papar može povećati proizvodnju probavnih sokova te povećati količinu enzima u želucu. To vodi do lakše probave kod pojedinca.
Neki ljudi vjeruju da pikantna hrana može uzrokovati čir na želucu, no istraživanja pokazuju da kapsaicin iz kajenskih papričica zapravo smanjuje rizik od razvijanja želučanih čireva.