Čičindra: Zdravo voće koje raste u Dalmaciji, a pogodna je i izradu likera
Čičindra, žižula ili čičula je malo voće nalik maslini, ali smeđe boje. Raste na drvu čije su grane savijene prema podu, a posebna je jer je zdrava i sadrži mnogo vitamina. Posebno obiluje vitaminom C. Okusom podsjeća na jabuku, a od nje se može raditi i liker.
Čičindra je poznato voće koje raste u Dalmaciji, a bere se na jesen. Kada je zrelo je smeđe boje, a jede se tako da se grize ili reže, dok u sebi sadrži i košticu. Posebno je zbog visokih razina C vitamina. Od nje se rade i pekmezi, sokovi ili likeri.
Kako prepoznati čičindru?
Nekima nije fina, dok je drugima to omiljena jesenska namirnica, uz kestene. Radi se o čičindri koja se još zove i kineska datulja. Uzgaja se širom Azije, ali i u SAD-u, kao i na Mediteranu. Ima ih i kod nas, u Dalmaciji, ali i u Istri.
Raste u obliku stabla s granama koje su okrenute prema tlu, a na njima se nalaze listići i plodovi koji se jedu. Nije rijetkost da se u nizu nalazi više stabala. Same čičindre nalikuju maslinama, a dok nisu zreli su zelene boje, dok kasnije posmeđe. Najbolje ih je brati na jesen, u rujnu i listopadu.
Bogate su vitaminima
Čičindre imaju neutralan okus koji podsjeća na jabuku. Ono po čemu su ipak posebne je njihov sastav. Tako obiluju vitaminima i mineralima. Plodovi sadrže oko 8,7 posto šećera, a imaju i 2,6 posto bjelančevina, a sadrže i nešto malo tanina koji se nalazi u čajevima.
Od vitamina imaju najviše vitamina C, 300 miligrama, a sadrže i 125 mg vitamina A, dok ima i visoke količine kalija, fosfora, kalcija i natrija. Uz to, sadrži i aminokosieline.
Liker od čičindre
Od žižule se mogu raditi likeri, rakije, ali i pekmezi i sokovi. Recept je vrlo jednostavan. Na kilogram žižula ide litra bilo koje rakije, a potrebno je i pola kilograma šećera.
Svi sastojci se stave u staklenku i ostave da stoje neko vrijeme. Idealno bi da stoje oko pet mjeseci na hladnom mjestu. Kada vrijeme istekne, sve se procijedi i liker je spreman za konzumaciju.