Često imate žgaravicu? Trebali biste izbjegavati ovih sedam najčešćih okidača

Matej Markovinović
3. rujna 2024.
Zdravlje
A- A+

Svi koji su imali žgaravicu znaju koliko ona može biti neugodna. Njen uzrok je opuštanje sfinktera, mišića između želuca i jednjaka, što dopušta vraćanje kiseline u jednjak. Stručnjaci upozoravaju da kofein, gazirana pića, ljuta i masna hrana, rajčice, citrusno voće te alkohol mogu pogoršati simptome žgaravice.

Krupni kadar šalice crne kave.

Kava | Foto: Pexels / Samer Daboul

Žgaravica je neugodna pojava koja može značajno utjecati na kvalitetu života, a kao što vjerojatno i znate, u svemu tome veliku ulogu igra – hrana. Naime, gastroenterolog Joseph Salhab objasnio je za Bestlife da se žgaravica javlja kada sfinkter, mišić između želuca i jednjaka, olabavi i dopusti kiselini iz želuca da se vrati u jednjak.

Bolest načina života

Prema njegovim riječima, žgaravica je bolest načina života koju nije moguće riješiti samo lijekovima. Tvrdi, međutim, da pažljiv odabir namirnica može pomoći kontroliranju neugodnih simptoma žgaravice. Ističe, također, da neki od najčešćih okidača za žgaravicu uključuju kofein, gazirana pića, ljutu hranu, prženu i masnu hranu, rajčice, citrusno voće te alkohol.

Doktor Alan Mandell otkriva za Bestlife da je kofein jedan od glavnih krivaca za žgaravicu, a pijenje velike količine kave ili čaja s kofeinom može povećati kiselost u želucu, što dovodi do opuštanja sfinktera. Slično tome, kaže da gazirana pića stvaraju veći pritisak u želucu, što također može uzrokovati vraćanje kiseline u jednjak.

– Ako volite piti gazirana pića trebate biti oprezni jer u praksi ovi napitci sadržavaju kofein. Uz to karbonizacija uzrokuje veći pritisak u želucu što može dovesti do toga da se želučana kiselina vraća u vaš jednjak, objašnjava Mandell.

Žena se drži za trbuh, žgaravica
Žgaravica: Saznajte kako smanjiti težinu u želucu i bol u prsima

Žgaravicu pogoršavaju i – rajčice

S druge strane, doktorica Janine Browning upozorava da ljuta hrana i začini mogu dodatno pogoršati simptome žgaravice kod osoba s niskom tolerancijom na ljuto, dok pržena i masna hrana usporava probavu i produžava vrijeme koje hrana ostaje u želucu, što također opušta sfinkter.

Zanimljivo je da žgaravicu pogoršavaju i rajčice zbog visokog sadržaja jabučne i limunske kiseline, a sličan učinak ima i citrusno voće. Na kraju, relativno čest okidač žgaravice je i alkohol jer iritira grlo, jednak i sluznicu želuca te povećava količinu želučane kiseline. Doktorica Browning kaže da je najgori za žgaravicu upravo žestoki alkohol

Inače, ako i vi bolujete od žgaravice, povremene ili učestale, u našem tekstu na ovoj poveznici možete saznati kako je se riješiti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap