Čajevima i medom – prirodnim lijekovima iz davnina – preduhitrite zimske bolesti
Uz vodu, čajevi su najrasprostranjeniji napitak na svijetu. Osim što pružaju užitak ispijanja, njihova su ljekovita svojstva nadaleko poznata, posebno u kombinaciji s medom, tekućim zlatom iz riznice prirodnih lijekova.
Čajevi su preteče suvremenih lijekova pa se njima bavio još Hipokrat, koji je ostavio zapise o oko 400 ljekovitih biljaka i njihovoj primjeni u liječenju. Uz povijesne i iskustvene pokazatelje, vjerovanje u ljekovitost čaja potječe od njegova učinka na organizam. Ljeti hladi, zimi grije, bolesne oporavlja, umorne okrepljuje, tužne umiruje…
Moglo bi se reći kako postoje tisuće vrsta čajeva za tisuće prilika. Kultura pijenja čaja usvajana je tijekom povijesti te prilagođavana utjecajima raznih prostora. Tradicija uživanja čaja, kao i rituali pripreme, prenose se s koljena na koljeno.
Pravilno odabrani čajevi posebnu popularnost doživljavaju u suvremenome svijetu nakon znanstvenih dokaza o njihovim doprinosima u očuvanju zdravlja. Čajevi sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno djelovanje peroksida u organizmu. Popularno se kaže kako su čajevi čuvari zdravlja i “lovci” na slobodne radikale.
Vrste čajeva
* Indijski čaj vrlo je rasprostranjen i ističe se po velikom broju podvrsta. Potiče kreativnost, održava budnost, snaži um i tijelo. Pije se u umjerenim količinama i često poslužuje u kombinaciji s mlijekom.
* Zeleni čaj najbolji je odabir za rekonvalescente i sve osobe koje žele biti i ostati u formi. Odiše snagom, osvježava i krijepi. Optimistična boja i decentan okus čine zeleni čaj vrlo prihvatljivim, a njegova vrijednost u očuvanju zdravlja poznata je i poželjna svim naraštajima.
* Kamilica je u svakom domaćinstvu prvi pomoćnik pri brojnim poteškoćama. Možemo reći da je to tradicionalno prvi čaj koji dajemo bebama. Pomaže kod probavnih tegoba i bolova u trbuhu, smanjuje nadutost, pospješuje probavu i smiruje živce te olakšava disanje, osvježava organizam i smanjuje upalne procese. Kamilica je jednako cijenjena i u kozmetici pa kažemo da organizam ozdravljuje iznutra i uljepšava izvana.
* Šipak je vrlo prihvaćen čaj na konvencionalnim jelovnicima te je čest napitak uz prvi obrok. Grije, krijepi i potiče budnost. Dobar je i s dodatkom limuna i meda. Češće je čaj užitka i odmora negoli oporavka iako obiluje polifenolima i flavonoidima dragocjenima za organizam.
* Metvica je, po sudu mnogih, kraljica čajeva. Nezamjenjiva je pri nesanici, menstrualnim tegobama, pri povišenim razinama stresa kod djece i odraslih, smanjuje probavne tegobe i bolove u trbuhu, čistač je urinarnog trakta, pospješuje zacjeljivanje organizma, umanjuje klimakterijske tegobe, povoljno rehidrira, a usto je nezamjenjiva okusa i mirisa.
* Lipa je izrazito nostalgičan i postojan čaj. Olakšava disanje i smanjuje upalne procese respiratornog trakta. Osobe pod stresom odabiru je zbog umirujućeg učinka, dok stariji vjeruju u mudrost predaka koji su brižno skupljali mirišljive cvjetove lipe i koristili je kao prevenciju protiv bolesti srca.
* Hibiskus je čaj egzotičnoga mirisa i zavodljive arome. Bogat je flavonoidima i njegova je uloga u oporavku organizma velika. Nameće se intenzivnom aromom i potiče budnost. Radi se o biljci poznatoj po ljekovitosti i zavodljivosti.
* Rooibos je čaj velikih ljekovitih svojstava koji ne sadrži kofein te je primjeren djeci, trudnicama, starijim osobama i osobama izloženim stresu. Opušta i relaksira, smanjuje trbušne tegobe i pridonosi dobrom raspoloženju. Čuva krvožilni sustav i jača koncentraciju. Ugodnog je okusa, karakteristične boje i mirisa.
* Voćni čajevi osvježavaju i relaksiraju te pružaju bezbrojne varijante uživanja u cvjetovima i mirisima dragog voća. Poticajni su i prikladni za konzumiranje u uredima, kafićima i domaćinstvima. Voćni su čajevi svevremenski i vrlo omiljeni. Jagoda, borovnica, marelica… Svatko može pronaći ponešto po svom ukusu!
Važno!
Čajevi se pripremaju u porculanskim posudama. Potrebno je pozorno oprati posudu i osloboditi je svih mirisa.
Za svaku vrstu čaja pripremite vodu odgovarajuće temperature. Najčešće se prokuhana voda ohladi do oko 80°C. Nakon predviđenog vremena (od 3 do 10 minuta) čaj treba procijediti i prepustiti se užitku. U dijetetici čajevi imaju vrlo važno mjesto, no prilikom konzumiranja mora se voditi računa o zdravstvenom stanju i starosti osobe. Ne zaboravite na prvotnu ulogu čaja kao lijeka – pretjerano konzumiranje čajeva može imati i neželjene posljedice!
Med – ljekovita poslastica
Čajevi i med ljekoviti su duo od pamtivijeka. Zbog bogatstva i skladnog odnosa vitamina, minerala i enzima koji se nalaze u medu, njegovim svakodnevnim konzumiranjem jačate srce, imunološki i krvožilni sustav. Med deluje antibakterijski, olakšava izbacivanje sluzi iz pluća, obnavlja oštećene stanice organizma, smanjuje bol i normalizira tlak. Med sadržava supstance koje pospješuju probavu i liječe zatvor. Također, povećava hemoglobin, poboljšava apsorpciju kalcija iz hrane, ublažava klimakterijske tegobe i ubrzava oporavak rekonvalescenata.
Koliko meda nam je potrebno i kako ga konzumirati?
Dnevna doza za odraslu osobu je maksimalno 100g raspoređenih u tri dijela, dok za djecu ta količina iznosi oko 30g (jedna jušna ili tri male žličice) dnevno, također raspoređenih na tri dijela. Med i ostale pčelinje proizvode treba zadržati što duže u ustima, jer odatle preko jezičnih žlijezda brzo prodiru u krv i šire se po cijelom organizmu. Efekt će biti sličan ako ga rastvorite u čaši vode, limunadi ili šalici čaja! I za kraj budite oprezni jer pretjerivanje u količini može dovesti do alergijskih reakcija.
Najpoznatije vrste meda
- Bagremov med – proziran je i vodeno bistar. Koristi se pri liječenju crijevnih oboljenja, oboljenja jetre i bubrega. Pomaže pri iskašljavanju.
- Med od bora – crvenkaste je boje i ugodnog okusa. Ima miris četinarske smole. Pomaže kod ginekoloških problema, primjerice kod erozije grlića materice, a koristi se i kao melem za gnojne rane.
- Planinski med – žute je boje i istančane arome. Jača imunološki sustav i ublažava upale dišnih putova.
- Med lavande – zlatne je boje i jake ali fine arome. Preporučuje se kod migrena, nervoze, te srčanih i trbušnih smetnji.
- Med livada – boja mu varira od svijetložute do tamne, gotovo smeđe boje, a što je med tamniji – jača su mu ljekovita svojstva. Ima izraženu aromu poljskog cvijeća i koristi se pri liječenju raznih bolesti i tegoba jer ima velika profilaktička, hranjiva i ljekovita svojstva.
Mali čajni rječnik
* Aromatizirani čajevi – dodavanjem drugih biljnih sastojaka, ekstrakata i aroma, čajevi dobivaju aromu. Najpoznatiji primjeri su kineski jasmin i ruža te Earl grey. Na tržištu ih ima preko stotinu vrsta.
* Bancha – vrsta japanskog zelenog čaja.
* Blend – mješavina različitih vrsta čajeva koju sastavljaju stručnjaci.
* Ceylon – trgovački naziv za čajeve sa Šri lanke, visoko cijenjenih zbog jačine i okusa
* Čaj – riječ nastala od kineske riječi koja se u raznim dijelovima Kine različito izgovara: ČA’, TSA’, ili TSE’. U Europu je stigla preko Rusije kao ČAJ, kako se govori i kod nas, a preko Nizozemske i Velike Britanije kao TEA, TEE, THE’ ili TE.
* Crni čaj – skupni naziv za sve fermentirane čajeve.
* Crveni čaj – polufermentirani (poluzeleni) čaj (Oolong).
* Darjeeling – čajni nasadi Indije na obroncima Himalaje (800 – 2000 metara nadmorske visine) koji daju vrhunske čajne vrste, posebice u drugoj berbi (sredina srpnja do konca kolovoza), nježne arome, znane i kao “šampanjci među čajevima”.
* Earl Grey – čaj aromatiziran bergamotovim uljem (podvrsta naranče) ili cvijetom.
* English breakfast – mješavina čajeva s Ceylona ili iz Indije, karakterističan po jakom okusu dobivenom kratkim i sitno sjeckanim listićima.
* Fermentacija – vrenje, treći stupanj prerade, kada se sokovi iz osušenog lista oksidacijom kemijski promjene i razviju aromu crnog čaja. Crni čaj = fermentirani čaj.
* Gunpowder – kineski ili japanski zeleni čaj listića savijenih u kuglice.
* Infusions – naziv za biljne i voćne čajeve udomaćene u Europi kao što su kamilica, lipa, šipak i dr., te mješavine, ponekad egzotičnog sastava, kao jabuka, naranča, šumsko voće, božićni čaj, pina colada, Indian summer i dr. U tim “čajevima” pravog čaja i nema.
* Jasmine – najomiljeniji čaj u Kini – najčešće zeleni ili crveni čaj s dodatkom jasminovog cvijeta.
* Kofein – alkaloid koji se oslobađa iz čajnih listića tri minute nakon što ih prelijemo kipućom vodom.
* Orange pekoe – (nizozemski kraljevski čajni listić), prema engleskoj klasifikaciji čaj druge klase.
* Pai mu tan – zovu ga bijelim planinskim čajem; čuveni je kineski zeleni čaj koji se po očuvanim velikim listovima posve razlikuje od drugih.
* Tein – sinonim za kofein.
* Zeleni čaj – svaki je čaj zelen do postupka fermentacije; sadrži više teina i tanina. Japanci ne fermentiraju čajeve pa su svi njihovi čajevi zeleni (Sencha, Bancha, Gyokuro, Gabalong).
Koliko kofeina ima u šalici čaja?
(prosječno kofeina u mg)
* Crni čaj – 40
* Oolong čaj – 30
* Zeleni čaj – 20
* Bijeli čaj – 15
* Dekofeinizirani čaj – 2
* Biljni čaj – 0
BENEFITI KONZUMIRANJA MEDA
- Pomaže u mršavljenju
Jedna od velikih prednosti dodavanja meda u prehranu je gubitak težine. Med može pomoći pri mršavljenju kada se koristi tako da zamijenite druge vrsta zaslađivača medom. Umjesto dodavanja šećera na piće ili žitarice stoga dodajte med. Samo zapamtite da to činite rijetko, budući da samo jedna žličica sadrži oko 63 kalorije.
2. Pojačava imunitet
Još jedna od zdravstvenih prednosti meda u prehrani jačanje je imunološkog sustava. Med nudi i antibakterijska i antioksidativna svojstva. Oba mogu potaknuti vaš imunološki sustav, pomažući vam da ostanete zdravi. Spriječava prehlade, gripe i još mnogo toga.
- Djeluje antibakterijski
Med se može koristiti poput antibakterijskog tretmana. Ne samo da ga trebate uvesti u prehranu, već njime možete liječiti ogrebotine, opekotine, pa čak i porezotine jer djeluje antibakterijski. Neka znanstvena istraživanja pokauju da primjena meda na ranama pomaže spriječavanju infekcija.
- Podiže energiju
Dodavanjem meda u prehranu, učinit ćete dobrobit za svoju energiju. Med je puno zdraviji od šećera ili zamjenskih šećera koji su danas dostupni. Prema studijama provedenim na medu, čak i dijabetičari mogu pojesti med, sve dok nadgledaju šećer u krvi i jedu ga samo u ograničenim količinama.
- Potiče probavu
Stoljećima je med korišten za pomoć u probavi. Vrlo je popularan kućni lijek za liječenje raznih probavnih problema, uključujući ulkus, zatvor, mučninu, i još mnogo toga. Kako bi se koristio u te svrhe, preporučljivo je dodati malo meda i limuna u čaj.
Ovo su samo neke od velikih prednosti koje možete uživati kad dodate med u svoju prehranu. Njime ćete olakšati prehladu, u vašem organizmu djelovat će kao antiupalni agens, a njime možete i umiriti kožu. Zato, sljedeći put kada si pripravite šalicu čaja, učinite uslugu svome zdravlju dodavanjem žlice meda, tekućeg zlata prirode.
Izvor: