Ako hranu radite na svinjskoj masti, možda biste prije prženja trebali razmisliti dvaput
Nekada se hrana pekla i pržila samo na svinjskoj masti, a danas se sve više koriste ulja pa tako i maslinovo ulje. Zanimalo nas je što je zdravije i zašto, a sve nam je objasnila nutricionistica Anja Rimac. Ona kaže kako bi najbolje bilo kod pripreme hrane koristiti maslinovo ulje, dok sa svinjskom masti treba biti oprezan i paziti na količinu i učestalost konzumacije.
Vječno je pitanje je li svinjska mast zdrava i je li na njoj dobro pripremati hranu, ali i je li uopće zdrava za jesti. Nekada se ona jela često i na razne načine, a danas je situacija nešto drugačija. Sve smo saznali od nutricionistice.
Svinjska mast ima nekoliko prednosti
Svinjska mast je nekada služila za pripremu hrane, a uz to se jela namazana na kruh s dodatkom mljevene crvene paprike i luka. S njom se također rade i kolači, što im daje prhkost. S masti možete tako napraviti školjkice, čiji recept možete pronaći ovdje. Mnogi je i danas koriste za pečenje, a saznali smo je li to baš najbolja opcija i koliko je zapravo to zdrava namirnica.
Naime, nutricionistkinja Anja Rimac s nutricionizam.hr nam je otkrila kako svinjska mast kao i maslac ima relativno visoku točku dimljenja, što znači da se manje razgrađuje na visokim temperaturama za vrijeme prženja. Također, daje i visoku količinu energije tijelu, a mnogi će se razočarati kada saznaju da su to njezine jedine prednosti.
Najbolje je najskuplje ulje
– Dok svinjska mast neminovno ima kolesterol u svom sastavu, njezina kvaliteta ovisi o prehrani svinje, a ta prehrana je većinom siromašna. Opet, ne znači da ćemo umrijeti od pokojeg namazanog kruha s masti ili jela pečenog na masti, samo moramo paziti na učestalost konzumacije i količinu, rekla nam je nutricionistica Rimac.
S druge strane, dodala je kako maslinovo ulje ima dovoljno visoku točku dimljenja, baš kao i neka druga biljna ulja, ali da ono ima daleko najbolji sastav od svih drugih oblika ulja. Jednako tako, svako biljno ulje je sastavom bogatije fitonutrijentima, odnosno poželjnim sastojcima.
– Ako nemate drugu opciju osim masti, koristite ju u jako malim količinama i što rjeđe, prednost dajte pečenju u ‘neljepljivim’ posudama ili na papiru za pečenje, objasnila je nutricionistica Rimac.