Vlasnik gostionice Purger u 80. godini uživa u poslu: ‘Dolaze nam svi, i stari i mladi’

Ivana Moslavac
20. prosinca 2024.
Priče
A- A+

Posjetili smo gostionicu Purger koja se nalazi u Petrinjskoj ulici u Zagrebu. Za Mirovina.hr vlasnik Stanko Turek otkrio je koja je tajna njegovog dugog rada u ugostiteljstvu. Inače, jelovnik gostionice objedinjava tradicionalnu i autentičnu hrvatsku kuhinju. Buncek sa zeljem i restanim krumpirom jedno je od poznatih jela koja se spremaju tijekom zime, a upravo to smo isprobali u gostionici čiji vlasnik i u 80. godini uživa u svom poslu.

Vlasnik gostionice Purger Stanko Turek

Vlasnik gostionice Purger Stanko Turek | Foto: Mirovina.hr

Bili smo u staroj zagrebačkoj gostionici Purger koja poslužuje tradicionalna hrvatska jela. Gostionica posluje od 1932. godine, a njezini vlasnici su se u proteklih gotovo 100 godina rada mijenjali. Stanko Turek, sadašnji vlasnik otkrio nam je da tu radi točno 30 godina i jedan mjesec. U gostionici se nudi paleta ukusnih tradicionalnih jela. Kako bismo to potvrdili, probali smo buncek sa zeljem i restanim krumpirom te rižoto s povrćem.

‘Od malih nogu bavim se ugostiteljstvom’

Vlasnik Stanko Turek u Zagrebu se školovao za konobara, a tijekom života je radio i na drugim mjestima gdje je stekao mnogo iskustva koje, kako i sam kaže, voli prenositi na mlađe kolege. Trenutno je dvoje vlasnika gostionice koji se nalazi u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, a naš sugovornik vlasništvo dijeli s gospođom Anom Giljom koja je konobarica kao i on.

Prije je radio na mnogim mjestima, primjerice u Gradskom podrumu, Lovačkom rogu, Splendidu. U Vinodolu je bio voditelj punih 17 godina, a smatra se ‘dijetem’ Okrugljaka čiji je bio stipendist. Rođen je 1944., ali rekao je da godine ne broji, a od ‘malih nogu’ bavi se ugostiteljstvom. No, kazao je da nitko iz obitelji neće naslijediti njegov posao, svi rade u drugim strukama.

– Posjećuju nas gosti od svugdje, cijele obitelji. Dolaze svi, i stari i mladi, i veliki i mali. Ljudi najviše dolaze u vrijeme ručka i večere, kazao je vlasnik gostionice i dodao kako gostionica nije rezervirana samo za jednu dob. Mnogo gostiju Stanko već i poznaje jer dolaze često.

‘Imamo staru hrvatsku kuhinju’

– Mi imamo staru hrvatsku kuhinju; sarma, punjena paprika, teleći paprikaš, špek fileki, vinski gulaš, krvavice, pečenice, buncek, pečena i kuhana teletina, sva jela s roštilja. Trenutno su aktualni zimski proizvodi poput krvavica, pečenica i bunceka, rekao je i dodao da se namirnice naručuju s OPG-a.

Ljeti se najviše naručuju jela s roštilja i kuhana jela, dok se sve drugo većinom jede cijele godine. Objasnio je da se naručuje ‘prema potrebi’, ništa manje ili više. Inače, gostionica radi od 7 do 23 sata, a vlasnik je rekako kako nije cijeli dan na poslu nego većinom dopodne, dok su u gostionici zaposlene ukupno 22 osobe.

Cijeloga života Turek je radio kao konobar, a kada god dođe netko od mladih raditi u gostionicu, on ih podučava. Na pitanje postoji li neka anegdota s nekime od gostiju, vlasnik je odgovorio da ne želi nikoga izdvajati jer su svi gosti za njega jednaki.

‘Radim ovaj posao s većim žarom nego nekada’

Jela iz gostionice Purger

Jela iz gostionice Purger | Foto: Mirovina.hr

Unutrašnjost restorana Mimice
U restoran Mimice već 80 godina dolaze generacije obitelji: 'Riba je najbolja kada je poslužena vruća'

Stanko Turek rođen je u Međimurju, a za sebe voli reći da je ‘međimursko dijete’. No, rekao je da mu je Zagreb izrazito drag jer je tu njegova mladost i zanat. Sve mu je u Zagrebu, kako je rekao, a ovdje živi već gotovo 70 godina. Odgovorio je i na pitanje koja je tajna trajanja ove gostionice kao i njegove ljubavi prema tom zanimanju.

Istaknuo je da treba raditi, biti vrijedan čime je otkrio da je to zapravo ključ uspjeha. Nije jedini vlasnik restorana u Zagrebu koji je ispričao da upravo ljubav prema ugostiteljstvu drži ovo mjesto otvorenim toliko dugo. O tome nam je pričao Ante Mimica, vlasnik ribljeg fast fooda koji uskoro slavi 80 godina postojanja, o čemu možete pročitati ovdje.

– Volim taj posao, znam ga i nije mi težak. Radim ga s većim žarom nego nekada, zaključio je Stanko i rekao da mu, iako je u 80. godini života, nije nimalo komplicirano voditi ovaj posao upravo iz tog razloga.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap