Umirovljenik Dražen otkrio nam je u videu recept za pekmez: ‘Može trajati godinama’

Luka Kalac
2. rujna 2024.
Priče
A- A+

Umirovljenik Dražen nam je otkrio svoj recept za pravljenje pekmeza od jabuka, malina i kupina, dok je čekao tramvaj na glavnom zagrebačkom trgu. Poručio je kako živimo u društvu gdje je sve instant, od hrane pa sve do glazbe. Kada je riječ o kuhinji, smatra da mnogi ne znaju niti im se da kuhati. Gospodin Dražen se pohvalio kupnjom domaćih, nešpricanih jabuka od kojih će napraviti pekmez. Opisao nam je kako on radi pekmez koji može stajati godinama, zahvaljujući jednoj lekciji iz fizike.

Šetajući Trgom bana Josipa Jelačića u Zagrebu, sreli smo umirovljenika Dražena. Riječ je o 71-godišnjaku, nekadašnjem profesoru, glazbeniku i članu gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’. Brojne Zagrepčane je još u školskim danima podučavao glazbi, a pored toga je nastupao na nekim od velikih glazbenih događaja.

Uz sve to, nije zapostavio svoj hobi, gljive. Muzeju gljiva, koji trenutno broji oko 1.600 izložbenih primjeraka, samo on je dao oko 150 vrsta gljiva koje su izložene u toj ustanovi. Upravo nam je ovaj umirovljenik dao recept za pekmez.

Recept za pravljenje pekmeza od jabuka, malina i kupina

Prije svega nam je Dražen komentirao kako danas hrpa trgovina nudi instant hranu koju ljudi kupuju jer ne znaju kuhati ili im se jednostavno neda kuhati. Za one koje znaju i žele kuhati, umirovljenik Dražen je otkrio recept za pravljenje pekmeza od jabuka, ali malina i kupina. On je za ovo kupio prave, domaće jabuke na tržnici.

– Postupak je sljedeći, da se što manje termički obrađuje. Potrebno je jabuke staviti u vodu na najlakšu vatru da se to propasira jer koštice daju onu gorčinu, ne samo u jabukama, već i u malinama i kupinama. Sve to u mlakoj vodi omekšate i propasirate kroz sito. I ono meso, sve ono suvišno bacite, pojasnio je ovaj Zagrepčanin.

Kraj vječne dileme: Evo koja je razlika između pekmeza, marmelada i džema

Evo na što morate obratiti pozornost

U nastavku je upozorio i na to da nakon duljeg stajanja koštice postaju gorke. Ako ih ne izvadite na vrijeme, sav trud i rad vam mogu pasti u vodu.

– Neću ni guliti koru jer su domaće i nisu špricane. Samo ću košticu oguliti, prokuhati jabuke, omekšati ih na laganoj vatri, spojiti ta dva sastojka. Ako treba, dodati šećer, kiseline ili malo cimeta, kako kome odgovara, a nakon toga dodati i malo želina. Kada to pokipi, stavite želina koliko treba na tu količinu, izjavio je gospodin.

Tome treba dodati i malu lekciju fizike koju nam je ponovio gospodin Mioč.

– Postoje ljudi koji su učili fiziku i iščuđuju se ovome. Griju staklenke i hlade ih, ali su zaboravili nešto bitno. Ako stavite hladno u vruću staklenku, staklo će puknuti. Ako stavite vruće u hladnu staklenku, staklu se neće dogoditi ništa. Kada završite s pravljenjem pekmeza, stavite bocu u hladnu vodu i kipući pekmez prelijte u nju. Pazite na ruke jer tako vruć pekmez vas može opeći. Za 30 do 45 minuta stavite čep i to je gotovo. Može trajati godinama. Tako možete raditi pekmez od bilo čega ili nešto slatko, zaključio je 71-godišnji umirovljenik Dražen.

Podsjećamo kako smo već pisali o tome koja je razlika između pekmeza, marmelada i džema. Više o tome možete pročitati ovdje. U ovom tekstu možete pronaći još jedan savjet za dobar pekmez koji nam je dala kumica na placu.

Što nam je Dražen rekao o pravljenju pekmeza, pogledajte u videu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap