U restoran Mimice već 80 godina dolaze generacije obitelji: ‘Riba je najbolja kada je poslužena vruća’
Riblji fast food u Jurišićevoj ulici u Zagrebu uskoro slavi 80 godina od osnutka. Započeli su s radom davne 1945. godine, a na istom je mjestu prvo bila točionica vina. Ante Mimica četvrta je generacije iz obitelji koja se bavi ovim poslom; pradjed, djed i otac radili su prije njega. Pradjed je sve započeo sa svojom braćom i rođacima. Vlasnik restorana Ante Mimica za Mirovina.hr je kazao kako recenzije ne čita, a da je ovoliko dugu tradiciju održala ljubav prema ugostiteljstvu.
Tradicija ribljeg restorana Mimice obuhvaća četiri generacije obitelji. Posao je započeo pradjed Ante Mimice koji je iz mjesta Mimice na Omiškoj rivijeri, došao u Zagreb i zajedno s braćom i rodbinom 1945. otvorio točionicu vina. Jasno je da su u točionici ljudi pili vino, a uz to se uskoro stvorila ideja o posluživanju hrane uz piće. Sve je započelo tako što su počeli pržiti ono najjednostavnije, a to su bile ribice to jest srdele.
‘Stalna ponuda prati kvalitetu’
Objasnio je kako je sve krenulo sa srdelama, a kasnije se izbor ribljih jela proširio. Dosta dugo posluživale su se samo lignje i srdele, a onda su se u ponudu uključili gavuni i oslići. Tek kasnije su se počeli posluživati i prilozi poput, blitve, krumpir salate i grah salate što vlasnik restorana smatra najjednostavnijim, ali u biti najukusnijim. Restoran Mimice radi sve dane u tjednu osim nedjelje. Cijene jela dosta su pristupačne, a porcije obilne što smo saznali iz vlastitog iskustva jedući lignje, srdele i krumpir salatu.
– Ne može se održavati ako se radi previše toga, stalna ponuda prati kvalitetu. Uskom specijaliziranošću stekne se nivo kvalitete, ljudi to prepoznaju i dolaze. Zato radimo već gotovo 80 godina, istaknuo je Mimica koji je rekao kako je riba svježa, a najčešće dolazi iz Hrvatske.
Riba dolazi i iz Španjolske, a zbog brzine i povezanosti svih krajeva svijeta i od tamo riba ulovljena u ponedjeljak može biti na stolu već u utorak. Objasnio je da su jedino lignje zaleđene jer bi bile pretvrde i pregumenaste da ih se radi odmah; lignja se kao i hobotnica mora prvo zalediti kako bi omekšala i bila ukusna.
‘Jednom prilikom došlo je pet generacija obitelji’
– Petkom imamo jako puno gostiju, možda i 10 puta više nego ponedjeljkom upravo zbog toga što se kod nas petkom tradicionalno jede riba. Inače tijekom tjedna ljudi oko 11 ili 12 sati dolaze na gablece i uzimaju ih i za van, iako to ne preporučamo jer se riba jede vruća. Ako se jelo ohladi, ne okrive nas nego sebe i drugi puta dođu pojesti u restoran jer je riba najbolja kada je poslužena vruća, naglasio je i rekao kako se najviše poslužuju papaline, srdele i lignje, dok je za skušom i oslićem malo manji interes.
Ante Mimica ispričao je da je bivši predsjednik Franjo Tuđman bio stalni gost i da je njihov restoran spomenuo i u knjizi. Osim njega, mnogi drugi političari i glumci bili su ili još uvijek jesu stalni gosti najpoznatijeg zagrebačkog ribljeg fast fooda. Spomenuo je i predsjednike Vlade, predsjednike Sabora i da skoro ne postoji netko tko nije došao u Mimice.
– Dugo trajemo pa su svi stigli doći. Najzanimljivije od svega da puno dolaze i umirovljenici, ali i njihova djeca i unuci zbog njihove preporuke i to je ta tradicija, rekao je Mimica i dodao kako je jednom prilikom došlo pet generacija jedne obitelji; prabaka, baka, mama, kćer i unuka. O tome kako je riba zdrava namirnica, pisali smo ovdje.
‘Postoje neke posebne pojedinosti i tehnike’
Ante Mimica nam nije htio otkriti tajni sastojak jela zbog kojega svi već gotovo osam desetljeća dolaze u njegov restoran. Istaknuo je kako ga ni Coca-Cola ne otkriva te da slično piće proizvode i drugi, ali i dalje većina pije baš nju.
– Tako je i kod nas, postoje neke pojedinosti i tehnike koje su bitne u tome što radimo. Izgleda jednostavno, ali zapravo je komplicirano i zahtijeva trud. Ništa se ne smije prepustiti slučaju jer se tako gubi kvaliteta, sve se mora točno znati kako bi se kvaliteta održala, rekao je Mimica i našalio se da bi volio raditi do 100.
Na kraju je poručio kako je za uspjeh u svemu, pa tako i u ovome poslu bitna ljubav te da on posebno voli biti u kontaktu s ljudima, gostima i kuhinjom. Kazao je da ne planira zatvoriti još barem 20 godina kako bi oborio svjetski rekord i ušao u Guinessovu knjigu rekorda, a sve pod istim imenom i istim vlasnikom.
– Bitna volja, a ja sam to nekako zavolio od početka. To tako ostane u tebi i zato radimo tako dugo. Ovo je velika tradicija, bilo bi šteta da propadne ili da se zatvori zbog gubitka volje, zaključio je Ante Mimica.
@mirovina.hr Jeste li vi ikada išli kod Mimice na ribice? 🐟 #mirovinahr #zagreb #ribice #mimice #ribicekodmimice #restoran #ribljirestoran