Probali smo jela Duške Zaninović: ‘Počela sam kuhati zbog sjećanja na okuse mamine kuhinje’
Duška Zaninović javnosti je poznata po gostovanjima u kulinarskim emisijama. Ipak, ova umirovljenica mnogo je više od kuharice. Mirovinu je zaradila kao ‘teta’ u vrtiću, a uz to je imala i poklon galeriju te butik. Kreativna umjetnica strast je u mirovini pronašla u kulinarstvu. Najviše voli spremati inačice tradicionalnih jela i okuse iz mamine kuhinje. San joj je imati vlastitu konobu, a sada kuha prijateljima i gostima u svojoj maloj privatnoj konobici.

Duška Zaninović | Mirovina.hr
Šibenska umirovljenica Duška Zaninović gledateljima je poznata po gostovanjima, ali i pobjedama u raznim kulinarskim emisijama. Omiljeni su joj stari, već pomalo zaboravljeni recepti u koje unosi svoj kreativan i razigrani stil, kakva je i ona sama. S ovom energičnom i pozitivnom kuharicom, ali i umjetnicom, imali smo prilike razgovarati na otoku Zlarinu u sklopu nedavne edukacije ‘Poduzetna bodulica’ Centra za intelektualni kapital.
Turizam uz konobu i interijer od odbačenog namještaja
Manje je poznato da je ova 70-godišnja zaljubljenica u kulinarstvo mirovinu zaradila kao odgojiteljica u vrtiću. Umjetnošću i modom bavi se cijeli život, oslikavajući odjeću i svilene marame, uz ostale umjetničke radove predstavljene i na brojnim izložbama. Kulinarska strast došla je kasnije, a premda nema vlastiti restoran, za obitelj, prijatelje i goste kuha u kućnoj konobi u sklopu obnovljene stare kamene kuće. Tamo se bavi i turizmom, na posve originalan način. Tako gosti uz smještaj mogu uživati u Duškinim specijalitetima te umjetničkim dekoracijama. Većinu interijera čini stari, odbačeni namještaj koji je sama restaurirala.
Raštiku s luganigama, umak od rajčica i sira, namaze od paprike i češnjaka uz domaći kruh predstavila je i otočkim ženama, uz kolač od rogača s arancinima i zlevanku sa sirom iz mišine. Čak i fritule radi ‘pomaknuto’ uz dodatak kukuruznog brašna. Zajedničko svim njezinim jelima je jedno, da su preukusna, u što smo se i sami uvjerili. Kako pripremiti jednostavne obroke s domaćim sirom, otkrila nam je ovdje kumica s Dolca.
‘Uvijek sam vjerovala u sebe, neuspjeha se nisam bojala’

Duška Zaninović kuha umak od rajčica, raštiku i kobase luganige | Mirovina.hr
– Ako se ovo zove mirovina, onda u mirovini nisam, mada službeno jesam, još od 2009. kada sam otišla u onu prijevremenu. Ne osjećam uopće tu mirovinu, zapravo sam bila jako nesretna kada sam morala zatvoriti dućan. Prije toga sam 25 godina radila u vrtiću, četiri godine sam imala poklon galeriju, a deset godina butik u Zagrebu. Voljela sam raditi u vrtiću, ali prestala sam jer sam imala još talenata i nisam željela do penzije raditi samo to. Htjela sam se okušati u nečem drugom, priča nam Duška Zaninović, inače baka dvoje unuka.
Slikala je još dok je radila u vrtiću. Dok su djeca spavala, druge tete bi pile kavu, a ona bi se uhvatila kreativnog rada. Upravo su njezini prvi kritičari bila njezina djeca. Cijelu grupu povela je i na svoju prvu izložbu, jer su bili suučesnici tih slika u nastajanju. Opisuje se kao optimističnu i snažnu ženu, premda nije imala jednostavnu životnu priču.
– Uvijek sam vjerovala u sebe, a neuspjeha se nisam bojala. Samo sam čovjek pa smijem i pogriješiti, ali važnije mi je bilo napredovati. Jednom sam oslikavala košulju koja je stajala na krojačkom torzu, boja je skliznula po cijeloj košulji, a kamera snima. Na meni se nije vidio vulkan koji sam osjećala. Instinktivno sam se okrenula prema kameri i rekla kako na tom mjestu gdje nam se ovako nešto dogodi baš želimo naslikati granu s listovima. Na toj prolivenoj boji sam napravila granu i listove i tko ne zna, nikad ne bi rekao da se dogodila nezgoda, ispričala nam je inspirativna Duška.
‘Zadovoljstvo mi je ljudima pružiti doživljaj kroz hranu’
Radove je jednom predstavila i na Zlatnoj igli, gdje su njezina oslikana parea bila kao hodajuća umjetnička djela među konfekcijom. Oslikanom svilom htjela se baviti oduvijek pa se u tom pravcu i educirala sama. U kulinarskom svijetu danas je zbog mame, za koju kaže da je bila vrsna kuharica.
– Mama je otišla u Njemačku kada sam imala 11 godina, a same smo živjele od moje pete godine nakon što se razvela s tatom. Počela sam kuhati iz ljubavi i sjećanja na okuse koje je moja mama kuhala. Mislila sam da ću otvoriti konobu, jer je to bila moja želja, naročito nakon emisije ‘Tri, dva, jedan – kuhaj’, jer sam se tu prepoznala i shvatila koliko volim kuhanje i koliko mi ide. Znala sam da će me to ipak ugušiti, jer volim sebe i svoj život. Nije mi se u tu priču ulazilo sama, a odlučila bi se s nekim tko mi paše. Radim i dalje za prijatelje, obitelj i manje grupe pa im pripremim razna jela. Nije neka zarada, ali je zadovoljstvo jer pružim ljudima jedan poseban kulinarski doživljaj i oni su na tome zahvalni. Kroz to onda i ja zadovoljim tu svoju želju da imam konobu, zaključuje u našem razgovoru Duška Zaninović.
Učlanite se u mirovina.hr Viber grupu i budite u toku sa svim najbitnijim vijestima za umirovljenike. Pridružiti se možete klikom na link.