Pinca: Uskrsna slastica koja nas mirisom vraća u bakinu kuhinju

Jasmina Grgurić Zanze
31. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Nezaobilazni dio uskrsnog stola tradicionalni je slatki kruh popularnog naziva pinca. Najpoznatiji uskrsni kolač zbog nedostatka vremena za pečenje mnogi danas kupuju, no kako bismo se kroz poznati okus i miris vratili u djetinjstvo, valja ipak ispeći onaj vlastiti.

Domaća pinca Foto: Pixabay

Uz šunku i jaja, naši su stari pincu u košarama nosili na jutarnji blagoslov hrane u crkvu. Takva blagoslovljena pogača, pinca servirala bi se uz doručak ili kasnije jela kao desert uz čaj ili kavu nakon obilnog uskrsnog ručka. Riječ je o dizanom tijestu obogaćenom u rumu prethodno natopljenim grožđicama koje mu daju specifičan miris i okus.

Najslađa je ona tradicionalna

Dalmatinci je zovu sirnicom, iako u njoj nema sira, dok je Istra i Primorje poznaju kao pincu. Kako bi karakteristična boja bila što žuča, nekada se umjesto velikog broja jaja dodavao šafran. Tijesto je potrebno zamijesiti tako da bude srednje tvrdoće, ni mekano ni tvrdo. Ono što pincu čini uistinu posebnom je da se prije pečenja premaže žumanjkom te na vrhu zareže u obliku križa koji se u pećnici rascvjeta, a na to se mjesto kasnije umetne najljepša pisanica.

U slatki uskrsni kruh dodaje se i malo naribane limunove korice za još snažniju aromu, a po željama se ubacuju i komadići kandiranog voća ili čokolade. Ukoliko želite malo sočniju varijantu, možete dodati i jabuku. Modernih izvedenica je mnogo, a mi vam donosimo nešto tradicionalni recept iz stare bilježnice, uz napomenu da za manju količinu sastojke možete prepoloviti i tako brže ispeći ovo zamamno pecivo.

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 vrećice suhog ili 8 dag svježeg kvasca
  • 25 dag maslaca
  • 0,4 l svježeg mlijeka
  • 40 dag šećera
  • 6 žumanjka
  • 2 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • limunova korica
  • 100 grama grožđica
  • rum

Priprema:

Grožđice natopiti u rumu i pustiti da odstoje. Zamutiti kvasac u malo mlijeka i šećera te pustiti da se diže. Pomiješati brašno, maslac, mlijeko, šećer, jaja, žumanjke, vanilin šećer, koricu limuna, natopljene grožđice i dodati kvasac. Mijesiti pa pokriti i ostaviti da se podiže nekoliko sati.

Tijesto podijeliti na nekoliko jednakih dijelova i oblikovati kugle. Pokriti ih i dizati još oko sat vremena. Svaku pincu zarezati u obliku križa, premazati žumanjkom i posuti šećerom. Peći na masnom papiru ili zamašćenom plehu 45 minuta na 180 stupnjeva.

Tradicionalne tehnike ukrašavanja pisanica: Donosimo recepte za zdrave i jestive uskršnje pisanice - jaja u luku i decoupage s bjelanjkom
Bakina kuhinja: Šunka u kruhu na malo drugačiji način
Copy link
Powered by Social Snap