Obitelj Cesarec proizvodi bučino ulje: ‘Prvo smo htjeli prodavati koštice, a onda je sve krenulo’

Ivana Moslavac
30. ožujka 2025.
Priče
A- A+

Bučino ulje ima brojne zdravstvene prednosti, a najčešće ga koristimo u salatama. Proizvođač bučinog ulja iz Stubičke Slatine kraj Oroslavja Mladen Cesarec ulje od sjemenki buče počeo je proizvoditi prije desetak godina. Prve godine su bučino ulje proizveli samo za vlastite potrebe, a sada se mogu pohvaliti višestrukim nagradama. Bučino ulje dobro je za zdravlje prostate, a osim toga regulira probavu i jača korijen kose. Svaki vlasnik OPG-a bi se složio da bavljenje poljoprivredom nije lako, a kako zahtjeva puno truda, otkrio je i ovaj proizvođač bučinog ulja iz Zagorja.

Proizvođač bučinog ulja Mladen Cesarec

Proizvođač bučinog ulja Mladen Cesarec | Foto: Privatna arhiva

Bučino ulje koje se dobiva od sjemenki buče najčešće koristimo u salatama, a koliko truda je potrebno za njegovu proizvodnju otkrio nam je 42-godišnji Mladen Cesarec, vlasnik OPG-a Cesarec. Smješteni su u Stubičkoj Slatini kraj Oroslavja u Hrvatskom zagorju. Ispričao nam je kako je sve krenulo prije desetak godina dok mu poljoprivreda nije bila ‘ni u peti’. Cesarec nam je ispričao svoj put do proizvođača bučinog ulja, otkrio neke zdravstvene prednosti bučinog ulja te razliku između hladno i toplo prešanog bučinog ulja.

Od bučinog ulja za vlastite potrebe do višestrukih nagrada

Mladen Cesarec prije se bavio drugim poslom na kojemu su se uvjeti pogoršali i počeo je razmišljati je čime bi se mogao baviti. Njegova obitelj imala je neke osnovne strojeve za poljoprivredu jer su se time bavili. Sve je krenulo kada je s obitelji bio na moru i kupio koštice za grickanje. Kako se maslinovo ulje proizvodi na otoku Prviću, možete pogledati ovdje.

Foto: Mirovina.hr
Otočna uljara radi danonoćno: Njegomir i supruga sami ubrali 3.300 kila maslina

– Tako smo čitali kako su koštice koje smo kupili uvoz iz Kine pa smo razmišljali mora li se i to uvoziti iz Kine. Prvo se rodila ideja da bi prodavali koštice od 100 grama za grickanje. Potom je sve krenulo tako da smo posijali sjeme na jednoj parceli. Dobro je rodilo prve godine, ali bilo je puno muke. Još nismo imali strojeve za čišćenje pa smo se svi ujedinili, čak su nam pomogli i susjedi. Tako smo prve godine napravili bučino ulje za svoje potrebe, objasnio je vlasnik OPG-a.

Ispričao je kako je sljedeće godine bilo jako teško, razmišljali su nabaviti stroj ili jednostavno odustati od toga jer je proces čišćenja sjemenki zaista težak proces, kako kaže, zahtjeva puno truda. No uskoro su nabavili jedan mali kombajn koji je odlično zamijenio ručni stroj. Nakon toga su posadili više parcela nego u prvoj probnoj godini, a sudjelovali su i na natjecanju gdje su dali ulje na analizu.

– Dobili smo priznanje, a bučino ulje je bilo dobro prihvaćeno od ljudi. Bili smo jedni od rijetkih koji su radili čisto bučino ulje, tada se još uvijek radilo nekakvim starim postupkom prešanja, još uvijek nije postojao novi način pa su morali stavljati drugo ulje da im ne bi zagorilo kod prženja. Ljudi su tako većinom imali to miješano ulje, a naše je imalo jak okus i miris te su bili oduševljeni time, otkrio je i ispričao kako su višestruki šampioni Hrvatske, ali i Europe. Tako im je osnovni posao postao proizvodnja bučinog ulja.

Ulje od buče pomaže zdravlju prostate i regulira probavu

Brojne su zdravstvene prednosti bučinog ulja koje najviše kupuje muška populacija zbog zdravlja prostate. Naime, dokazano je da bučino ulje pomaže muškarcima koji imaju takav zdravstveni problem. Cesarec je objasnio kako se preporučuje preventivno ga uzimati nakon 40. godine. Osim toga, bučino ulje ima puno cinka u sebi, utječe na regulaciju probave i jača korijen kose, prema mnogim istraživanjima.

– Sve to se tiče hladno prešanog bučinog ulja kod kojega se sjemenke buče ne griju. Takvo ulje nije za salate jer nema jaki karakteristični miris i okus nego je blago, kao da pijete samo košticu. Imamo hladno i toplo prešano ulje, to su dvije vrste. Toplo prešano ulje je čisto ulje koje čini 95 posto naše proizvodnje, to je čisto ulje, bez kapi nekog drugog ulja, ispričao je proizvođač bučinog ulja koji je rekao kako kod njih najviše kupuju ljudi od 30 do 65 godina.

Vlasnik OPG-a Cesarec ukratko nam je ispričao o procesu proizvodnje bučinog ulja. Nakon što koštice narastu, one se na polju odvajaju od pulpe pri čemu ona ostaje na zemlji kao gnojivo. Koštice se zatim peru, suše i onda se čiste te se nakon toga skladište. Koštice se mogu čuvati i dvije godine, ali bitno je da u roku od 24 sata od berbe one budu osušene, ne smiju dulje od toga stajati.

– Ulje radimo svaka dva tjedna do mjesec dana tako da je uvijek friško. Sam proces kod hladno prešanog ulja ide tako da se pod pritiskom iz koštice istisne ulje, ono nema taj jaki miris i okus jer koštica nije nikako obrađena nego je samo istisnuto ulje, ne osjeti se toliko esencija koštice. Dok se kod toplo prešanog ulja koštice melju, prže i onda tek idu u prešu. Prženje im daje tamniju bolju, jači okus i miris, rekao je proizvođač bučinog ulja.

‘Situacija u poljoprivredi nije laka, ima puno izazova’

Vlasnik OPG-a Slavko Švraka
Švrake se pčelarstvom bave već generacijama: 'Najviše prodajemo bagremov med'

Imaju i miješano ulje koje uzimaju restorani, oni koji koriste velike količine ulja te im je radi cijene prihvatljivije takvo. Miješano ulje ima 30 posto suncokretovog ulja pa je cijena nešto niža, ali je i dalje mirisno i jako. Mladen Cesarec se dotaknuo i stanja u poljoprivredi te otkrio kako njihova proizvodnja dobro napreduje. Vlastiti OPG nije lako očuvati, a ovdje smo pisali i o OPG-u Švraka Slavko koji ima dugu tradiciju proizvodnje meda.

– Svake godine planiramo rasti, no situacija u poljoprivredi nije laka. Uvijek postoje nekakve zapreke. Krenuli smo s ekološkom poljoprivredom, ali to nije bilo moguće jer nije bilo sjemena ni pravog gnojiva tako da smo morali od toga odustati. Zagorje također ima svoj problem jer nema zemlje gdje se sjeme može posaditi, također na brijegu se ne mogu uzgajati buče, rekao je Cesarec i za kraj kazao kako u poljoprivredi ima puno izazova.


Učlanite se u mirovina.hr Viber grupu i budite u toku sa svim najbitnijim vijestima za umirovljenike. Pridružiti se možete klikom na link.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap