[BAKINA KUHINJA] Slastica za koju niste ni slutili da je tako jednostavna – kikiriki maslac
Kikiriki maslac, ili kikiriki puter, omiljen je među svim generacijama te se može koristiti u raznim receptima. Cijena svemu raste, pa tako i njemu, te je kikiriki u zrnu postao jeftinija varijanta. Kikiriki je sam po sebi izuzetno nutritivna namirnica te ju je dobro ukomponirati u prehranu.
Dužina same pripreme ovisi o tome što želite. Ako želite krenuti od samog početka te kupiti mahune kikirikija koje morate ljuštiti, jako dugo će trajati. Poželjno je ukloniti crvenu opnu jer ona može uzrokovati trpkost u konačnom proizvodu. Ako ćete kupiti neprženi kikiriki u zrnu, kao što sam to učinila ja, potrošit ćete vrijeme na prženje i tako dalje. Prženje kikirikija neće uticati na njegovu nutritivnost te ono može poboljšati teksturu i okus samog kikiriki putra.
SASTOJCI:
- 250 g kikirikija
- Sol (po okusu)
- Ulje visokog vrelišta: ulje kikirikija, soje, rafinirano kokosovo ulje
PRIPREMA:
- Ako ste kupili kikiriki koji nije prethodno pržen, ispržite ga. Ispržiti ga možete na 3 načina:
- Možete ga ispržiti u ulju. Zagrijte ulje te pržite kikiriki 2-5 minuta. Izvadite kikiriki u vatrostalnu ili metalnu posudu kako bi se ohladio.
- Možete ga ispržiti u tavi s jako malo vode. Pržite ga na jakoj vatri dok ne potamni uz konstantno miješanje. To obično traje 20-ak minuta.
- Možete ga ispržiti u pećnici bez ulja. U posudu za pečenje položite papir za pečenje. Na njega ravnomjerno rasporedite zrna kikirikija u jednom sloju. Već sada ga možete posoliti, ako želite, no ako preskočite soljenje, ne brinite, možete i poslije.
- Pecite kikiriki na 150⁰C 15-20 minuta. Kikiriki možete pržiti i u ljusci, no onda ga treba pržiti 20-30 minuta.
- Ako vaš kikiriki ima opnu, ohlađeni kikiriki protrljajte između ruku te će većina te opne otpasti.
- Ohlađeni kikiriki stavite u sjeckalicu. Jako je važno da kikiriki bude ohlađen prije nego ga stavite u sjeckalicu kako se ona sama ne bi pregrijavala. Dodajte sol, ako već niste. Možete na svakih 250 g kikirikija dodati jednu jušnu žlicu ulja te će s time vaš kikiriki maslac biti kremastiji.
- Sjeckajte kikiriki u intervalima od minute do dvije, ovisno o snazi vaše sjeckalice. Vrijeme „odmaranja“ sjeckalice možete upotrijebiti za vračanje kikirikija sa stjenki posude u samu smjesu.
- Prije nego što dođete do samog kikiriki maslaca, kikiriki će proći kroz nekoliko stadija koje možete vidjeti na slikama.
- Ako želite kikiriki s komadićima, prestanite sjeckati u 3. stadiju, u suprotnom, nastavite sjeckati dok ne budete zadovoljni teksturom.
- Kikiriki maslac premjestite u posude ili teglice te ga pustite da se ohladi prije nego ga stavite u frižider.