Znate li što je vrbovečka pera? Mnogi ne znaju za nju, ali u EU su joj dali zaštićenu oznaku

Luka Kalac
1. srpnja 2024.
Novosti
A- A+

Vrbovečka pera je tradicionalni specijalitet koji se pravio od ostataka tijesta nakon pečenja kruha. Nalik je pizzi i vrlo ukusno jelo koje može svatko napraviti u svom domu sa svega nekoliko sastojaka. Vrbovečka pera je dobila europske europsku oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Uz to, postala je 49. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), nakon što je to objavila Europska komisija u Službenom listu EU 28. lipnja 2024. godine.

Vrbovečka pera | Foto: Mirovina.hr

Vrbovečka pera je dobivanjem europske europsku oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, postala 49. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), nakon što je to objavila Europska komisija u Službenom listu Europske unije 28. lipnja 2024. godine.

Riječ je o tradicionalnom specijalitetu koji se radio od ostataka nakon pečenja kruha. Za ovaj pripremu ovog jela, potrebni su jednostavni sastojci koje ima svaka kuhinja. Izgledom, mirisom i okusom ovo jelo podsjeća na pizzu.

Vrbovečka pera zaštićena na području EU

Nakon davanja europske oznake zajamčeno tradicionalnog specijaliteta vrbovečkoj peri, taj naziv proizvoda je ubuduće u registru zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije. Time je ujedno i zaštićen na području cijele Europske unije. Inače, na ambalaži je istaknut EU znak za zajamčeno tradicionalni specijalitet, a njime se jamči kupnja autentičnog proizvoda.

PERA – udruga proizvođača tradicijskog proizvoda je pokrenula cijeli postupak zaštite naziva ovog specijaliteta. Iz udruge su poslali zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva podnijela zahtjev za zaštitu oznake zajamčeno tradicionalnog specijaliteta pod nazivom ‘Vrbovečka pera’.

– Posebnost „Vrbovečke pere” leži u tome što se priprema od dizanog tijesta, a nadjev isključivo od tradicionalnih sastojaka, svježeg kravljeg sira i vrhnja, koji su proizvedeni na tradicionalan način, jaja i soli s dodatkom kukuruznog brašna ili kukuruzne krupice. Postoji i slatka varijanta, u čiji se u nadjev dodaje žlica šećera. „Vrbovečka pera“ je okruglog oblika, mirisa tipičnog za svježi sir i vrhnje i svježe pečeno dizano tijesto. Ima blago slan i blago kiseo okus, dok je slatka varijanta blago slatkog i blago kiselog okusa. Tijesto mora biti žarko pečeno, fine teksture i meko na zagriz. Tijesto i nadjev nadopunjuju se i čine skladnu cjelinu okusa, stoji na stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Ovaj recept se dugi niz desetljeća prenosio s koljena na koljena. Za razliku od nekad, oni koje zanima tradicionalna hrvatska kuhinja mogu naučiti pripremu ovog specijaliteta na turističko-kulinarskoj manifestaciji ‘Kaj su jeli naši stari’.

[BAKINA KUHINJA] Vrbovečka pera: Tradicijski specijalitet nalik na pizzu

Nazivi registriranih proizvoda

Otkako je vrbovečka pera dodana na listu, Republika Hrvatska ima 49 proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Ovi proizvodi se vode u registru za poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Ovo je popis registriranih naziva proizvoda bez vrbovečke pere:

  1. Samoborski bermet,
  2. Krčki pršut,
  3. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres,
  4. Neretvanska mandarina,
  5. Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus,
  6. Baranjski kulen,
  7. Lički krumpir,
  8. Istarski pršut / Istrski pršut,
  9. Drniški pršut,
  10. Dalmatinski pršut,
  11. Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak,
  12. Zagorski puran,
  13. Krčko maslinovo ulje,
  14. Korčulansko maslinovo ulje,
  15. Paška janjetina,
  16. Šoltansko maslinovo ulje,
  17. Varaždinsko zelje,
  18. Slavonski kulen / Slavonski kulin,
  19. Međimursko meso ‘z tiblice,
  20. Slavonski med,
  21. Lička janjetina,
  22. Istra,
  23. Paška sol,
  24. Zagorski mlinci,
  25. Paški sir,
  26. Bjelovarski kvargl,
  27. Brački varenik,
  28. Varaždinski klipič,
  29. Malostonska kamenica,
  30. Rudarska greblica,
  31. Dalmatinska pečenica,
  32. Dalmatinska panceta,
  33. Lički škripavac,
  34. Bračko maslinovo ulje,
  35. Zagorski bagremov med,
  36. Zagorski štrukli / Zagorski štruklji,
  37. Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina,
  38. Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka,
  39. Lumblija,
  40. Goranski medun,
  41. Dalmatinska janjetina,
  42. Slavonska kobasica,
  43. Komiški rogač,
  44. Novigradska dagnja,
  45. Varaždinsko bučino ulje,
  46. Meso turopoljske svinje,
  47. Meso crne slavonske svinje.
  48. Ludbreški hren

Podsjećamo kako imamo recept za pripremu ovo tradicionalnog specijaliteta koji je od danas dobio europsku oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Cijeli recept za pripremu vrbovečke pere možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap