Zašto se pravimo da su štrudla, gibanica, savijača i pita isto? Evo koje su razlike
Uz vječnu raspravu postoji li burek od sira, na našim prostorima u razgovorima često niče još jedno pitanje – jesu li štrudla, gibanica, savijača i pita ista stvar. E pa, kako bi konačno riješili tu dilemu, donosimo objašnjenje.
Neki kažu da su štrudla, gibanica, savijača i pita ista stvar. Neki pak tvrde da su gibanice i pite kolači, dok su štrudle i savijače rezervirane samo za slane poslastice. Riječ je, dakle, o vječnoj raspravi koja mnogima zadaje glavobolju i neopisive frustracije.
Pita je zapravo…
Ako se, naime, po strani stave razlike koje zadaje vaš kraj iz kojega dolazite, štrudla, gibanica, savijača i pita razlikuju se prvenstveno prema načinu pripreme tijesta i na koncu – pečenju.
Na internetu se mogu pronaći razne definicije, ali ona najzastupljenija je ta da je pita zapravo kolač od vučenog, svježeg i beskvasnog tijesta, koje se može napuniti raznoraznim nadjevima.
Tijesto pite mota se u tanke role te se u obliku krugova stavlja u posudu za pečenje, što joj daje onaj prepoznatljivi oblik zahvaljujući kojem svima cure sline kad ga vidi.
Gibanica je slojevita pita
S druge strane, savijača je napravljena od istog tijesta kao pita, samo se ono prije stavljanje nadjeva reže u ploške, pošprica se kombinacijom ulja i vode te se zarola u posudu za pečenje, odnosno protvan.
Štrudla se najviše može usporediti sa štruklima. Radi se na gotovo identičan način kao i savijača, osim što se prije pečenja ili čak kuhanja režu u malo veće “jastučiće”.
Na koncu, gibanica je zapravo vrsta slojevite pite, koja se obično nedjeva bijelim kravljim sirom s uljem i jajima. Ima nešto deblje tijesto, odnosno kore.
U svakom slučaju, kako god da vi nazivali vašu pitu, gibanicu, savijaču ili štrudlu, činjenica je da je riječ o zaista finim jelima, koja lako ispune kuću ugodnim mirisom i dobrim raspoloženjem.