Vrijeme je za sadnju povrća: Osim u vrtu i plasteniku, evo kako uspijeva i na balkonu
Povrće mogu uzgajati svi, oni koji imaju velike vrtove, plastenike ili samo balkon. Nekoliko trikova i savjeta o tome za Mirovina.hr podijelili su iz Grunteka. Travanj karakteriziraju hladniji dani pa je potrebno zaštititi osjetljive biljke. Svibanj je mjesec u kojemu je sezona u punom jeku, a dobro je početi s laganim organskim prihranjivanjem. Sadnju može obilježiti i isušivanje tla pa je potrebno zalijevanje u pravo vrijeme, malčiranje i dodavanje komposta. Za povrće na balkonu važan je odabir posude, sunce i voda, a plastenici su ‘pametan saveznik vrtlara’.

Sadnja vrta | Foto: Pixabay
Sadnja povrća kod kuće osigurava zdravu hranu iz vlastitog uzgoja. Uzgajati povrće mogu svi, oni koji imaju velike vrtove, plastenik ili samo balkon. Nekoliko trikova i savjeta o uzgoju vlastite zdrave hrane, podijelili su iz Grunteka koji se bavi ekološkim uzgojem povrća u vrtovima.
Na što treba paziti prilikom sadnje u travnju i svibnju?
Prilikom sadnje povrća treba paziti na više stvari. Zdravo tlo, malčiranje i pažljivo planiranje sadnje donose najbolje rezultate. Važna je i rotacija kultura. Savjetuju da se isto povrće ne sadi na isto mjesto iz godine u godinu. Isto tako, korisno je saditi biljke koje se međusobno brane od štetnika, primjerice luk i mrkva.
Travanj je mjesec buđenja, a u vrtu se može posaditi krumpir, luk, salata, blitva i cikla. U to vrijeme u plasteniku se sadi rajčica, paprika i krastavci. Što se tiče balkona, u travnju se mogu posaditi rukola, matovilac i začini. S obzirom da su u travnju još uvijek mogući i hladniji dani savjetuje se zaštititi osjetljivo bilje. Svibanj je mjesec kada je sezona u punom jeku, a u vrtu se sadi rajčica, paprika, grah, tikvice i kukuruz. U svibnju u plasteniku je berba i sadnja drugog vala. Na balkonu mogu se posaditi cherry rajčice, čili i patlidžan. Savjetuju da se u svibnju može početi s laganim organskim prihranjivanjem.
Rješenje za suho tlo je malčiranje ili kompost
Osim plodova koji čine veliko zadovoljstvo kada izrastu, u cijelom procesu mogu postojati i problemi. Primjerice isušivanje tla, pogotovo u toplijim mjesecima. Gruntek je naveo nekoliko praktičnih savjeta. Jedan od njih je malčiranje, a preko zemlje je korisno imati suhu travu, lišće ili sijeno koji zadržavaju vlagu i sprječavaju rast korova. Bitno je i zalijevanje u pravo vrijeme, a to je najbolje raditi rano ujutro ili kasno navečer, kada je isparavanje manje. Isušivanje tla sprječava i sustav kap po kap navodnjavanje. Sustav je to koji štedi vodu i daje biljkama vlagu tamo gdje im najviše treba. Dodavanje komposta također štiti zemlju od isušivanja jer organska tvar u tlu bolje zadržava vlagu i hrani biljke.
Plastenik nije luksuz, već pametan saveznik svakog vrtlara, naveli su iz Grunteka. Ističu kako je plastenik koristan jer pomaže produljivanju sezone sadnje i berbe, zaštiti biljke od vremenskih nepogoda, stvaranju povoljnije mikroklime i smanjivanju potrebe za zalijevanjem. Sezona je košnje trave, a ovdje smo pisali o savjetima i čestim pogreškama.
Povrće osim u vrtu i plasteniku, uspijeva na balkonu
Čak i ako živite u stanu, možete imati vlastiti mini-vrt od samo nekoliko kvadrata na balkonu, ističu iz Grunteka. Za početak dovoljno je malo kreativnosti i sunca te odabir prave posude. Dublje tegle koriste se za rajčice, a pliće za začine. Na balkonu dobro dođe i vertikalni uzgoj, a police i viseće posude štede prostor.
Povrće koje uspijeva na balkonu su cherry rajčice, paprika, matovilac, bosiljak, vlasac, rotkvice. Što se tiče sunca i vode, od pet do šest sati sunčeve svjetlosti dnevno i redovito zalijevanje su ključni. Stručni savjet agronoma je kako je bitno slušati prirodu te da vrtalerenje nije stvar godina nego strasti. Također, nije važno sadi li se u zemlji, plasteniku ili tegli na balkonu. Osjećaj kad uberete vlastiti plod nema cijenu, naglasili su iz Grunteka.
– Bez obzira imate li vrt, plastenik ili sadite na balkonu, najvažnije je razumjeti ritam prirode. Zdravo tlo, malčiranje i pažljivo planiranje sadnje donose najbolje rezultate, istaknuo je agronom i osnivač Grunteka Tino Prosenik.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.