Na 15. edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera, održanom prošloga petka, šampionsku titulu najboljeg proizvođača šljivovice osvojio je umirovljenik iz Našica Stanislav Jurčević.
Prošloga petka umirovljeni Našičanin Stanislav Jurčević (65) osvojio je naslov proizvođača najbolje šljivovice i još desetak medalja priznanja na 15. edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera, piše glas-slavonije.hr.
Umirovljeni šef recepcije i marketinga u hotelu Park pritom je nagrađen najboljim mogućim poklonom – kotlom za pečenje rakije. Od početka sudjeluje u ovom natjecanju i do sada je uvijek bio blizu šampionskoj nagradi, no krunu je tek sada osvojio.
Rakijom se počeo baviti kao hobijem, sada osvaja nagrade
S roditeljima je napravio prve korake oko kotla za pečenje rakije, a u šali priznaje kako ga je odredilo i podrijetlo iz Šljivoševaca što asociraju na – šljivovicu. Rakiju je počeo peći 2000-ih godina kada se pomalo pripremao za mirovinu:
“Posadio sam voćnjak jer mlađi sin je agronom – voćar – vinogradar, misleći da će se on time baviti, no radi u jednoj grupaciji kao komercijalist. Zaposlen je i stariji sin, pa se voćnjakom bavim ja”, kazao je novinarima Glasa Slavonije.
S receptima za savršenu rakiju počeo se igrati 2000-ih godina, više za vlastite potrebe i prijatelje, i to u dozvoljenoj količini od 50 litara. Umirovljenik ističe kako prijavljuje sve količine i plaća trošarine:
“Danas baš idem u carinsku ispostavu prijaviti ispečenih 20 litara više od dozvoljenih 50”, kaže te objašnjava da je trošarina po litri konzumnog pića šljivovice od 4-42 posto jačine 24 kune.
Ukupno će za 20 litara viška platiti oko 600 kuna trošarine:
“Ne isplati se igrati s tim, to su zanemarive količine jer pečem više iz hobija, tradicije. Kazne su drastične. Podržavam tu legalizaciju i trošarinske propise, no mislim da bi dozvoljene količine trebalo povećati na 70 litara i smanjiti trošarine, pa bi ih tada više ljudi plaćalo”, kaže umirovljenik.
U postojećem stanju, smatra da otprilike pola ljudi plaća, a pola ne plaća nikakve trošarine, a svoje rakije peku “u ilegali”.
Savjet za dobru rakiju
U Semeljcima su nagrađene njegova šljivovica, viljamovka i komovica, ali i pet likera. Pravi ih od drenka, višnje, aronije, rogača, a od rakije peče i kajsijevaču, breskovaču i druge.
Gospodin Jurčević je bio toliko dobar da je otkrio i savjete kako ispeći najbolju rakiju:
“Najpitkija šljivovica je 16-17 gradi, ali odstajala šljivovica, što znači – kada se peče, ne treba ju peći jaču od 18, maksimalno 19 gradi, i da odstoji godinu i pol do dvije godine, u kvalitetnoj buradi. Ja koristim hrastovu i dudovu burad. Drvo je živo i kroz pore drveta, bez obzira na to što ništa ne curi, isparavaju sve one kiseline, negativni mirisi i okusi.
Odležavanje je vrlo bitno, nije problem ispeći ju, nego odnjegovati. Skupljajte samo zdravo i zrelo voće. Kod pečenja treba odvojiti barem 5 – 7 decilitara prvog destilata, prvijenca. To je etilni alkohol sadržan u koštici ploda, otrovna je vrsta alkohola i to treba odbaciti”, savjetuje Jurčević.
Također, ako baš želite vrhunski rezultat, Jurčević savjetuje i dvostruku destilaciju. To podrazumijeva pečenje mekane rakije jakosti 7-8 gradi, s 10-12 posto alkohola, a kasnije ju treba prepecati.