Umirovljenici za Badnjak ne biraju bakalar: ‘Ne možemo si to priuštiti’
Na Badnjak se tradicionalno pripremaju riblja jela, među kojima je to najčešće bakalar. Ipak, na zagrebačkom Dolcu smo od umirovljenika saznali da nitko od njih neće pripremati ovu ribu. Njihov će izbor biti riba poput oslića, orade ili pastrve koja je puno pristupačnija. Prodavačica na Dolcu nam je rekla da je ove godine bakalar poskupio za sedam ili osam posto u odnosu na lani, a to si mnogi umirovljenici ne mogu priuštiti.
Badnjak je dan posta i nemrsa pa se toga dana za ručak tradicionalno pripremaju riblja jela. Mnogi uoči Božića pripremaju bakalar, čiji je kilogram ove godine dosegao 65 eura. To je vrlo visoka cijena za sve, a pogotovo umirovljenike koje smo na Dolcu pitali što planiraju pripremati. Nitko od njih nije nam rekao da će se na stolu naći bakalar, a prodavačica koja prodaje bakalare nam je otkrila da je poskupio u odnosu na prošlu godinu.
Lani je kilogram bio 60, a ove godine je 65 eura
– Cijena velikih bakalara koji imaju od 700 grama do 1.5 kilograma je 65 eura. Ovi manji su težine od 500 do 760 po kilogramu. Poskupjelo je nešto jako, jako malo, znači lani je kilogram bio oko 60 eura. Prema tome, nije poskupjelo ni deset posto nego nekih sedam ili osam posto, istaknula je prodavačica na Dolcu.
Umirovljenica Mira Maljak ima 75 godina i prodaje na Dolcu. U mirovini je, ali na zagrebačkoj tržnici i dalje radi na pola radnog vremena. Rekla nam je da na Badnjak neće spremati bakalar već će se kod nje na jelovniku naći dvije vrste ribe, orada i pastrva.
Također, jedan umirovljenik je rekao da bakalar ne voli jesti pa ga ni ne kupuje. Planira pripremiti nešto sitnije od toga. Na Dolcu smo sreli još jednu umirovljenicu koja je rekla kako neće pripremati bakalar jer ga ne smije jesti. Umjesto bakalara, na Badnjak možete spremiti kuhani složenac s krumpirom i oslićem čiji recept možete pronaći ovdje.
‘Ne spremamo bakalar, ne možemo si to priuštiti’
– Ne spremamo bakalar, pa ne možemo si to priuštiti. Spremamo oslić alla bakalar, tako recimo nešto, rekla nam je 61-godišnja umirovljenica Goga, a s njom se složio i 62-godišnji umirovljenik Josip koji na pola radnog vremena radi na Dolcu. Kazao nam je da njegova obitelj ne priprema bakalar jer im je to preskupo.
Umirovljenici su nam otkrili što će se pripremati na sam Božić. Saznali smo da će većinom pripremati tradicionalna jela; razna mesna i riblja jela kao i različite vrste kolača. Mnogi na ovaj dan ne žele štedjeti, ali isto tako su se složili kako su cijene vrlo visoke, pa će pripremiti ono što će si moći priuštiti, o čemu smo pisali ovdje.